Pääkirjoitukset

Luottamus poliisiin mureni – ja vahvistui

Helsingin huumepoliisia omavaltaisesti johtaneen Aarnion tapaus on suomalaista rikoshistoriaa. Palefacea eli Karri Miettistä siteeraten: "Kaikki huutaa keisari Jari, keisari Jari."
Helsingin huumepoliisin entinen päällikkö Jari Aarnio toukokuussa vuonna 2015 Helsingin käräjäoikeudessa. Kuva: Mauri Ratilainen
Helsingin huumepoliisin entinen päällikkö Jari Aarnio toukokuussa vuonna 2015 Helsingin käräjäoikeudessa. Kuva: Mauri Ratilainen

Vuoden poliisiksi valittu ja poliisin ansioristilläkin palkittu Jari Aarnio on Suomen tunnetuin poliisi. Ei kuitenkaan edellä mainituista syistä. Tittelit tulevat ja menevät.

Aarnion tapaukselle saatiin yhdenlainen piste torstaina, kun Helsingin hovioikeus piti käräjäoikeuden vuoden 2016 vankeustuomion pääosin ennallaan.

Voimassa pysyneen kymmenen vuoden huumetuomion lisäksi Aarniolla on alla kolmen vuoden tuomio niin sanotusta Trevoc-jutusta.

Kansalliseen rikostodellisuuteen kuuluu, että Aarnio oli Pasilan mies. Häntä saa kiittää suomalainen viihdeteollisuus kaikkien aikojen realistisimmasta aiheestaan.

Hämeenlinnalaislähtöistä rap-artistia Palefacea eli Karri Miettistä siteeraten: ”Kaikki huutaa keisari Jari, keisari Jari.”

Kaikkine käänteineen Helsingin huumepoliisia omavaltaisesti johtaneen Aarnion tapaus on suomalaista rikoshistoriaa ja on vuosia kestäneen käsittelyn aikana jättänyt pysyvät jälkensä suomalaiseen yhteiskuntaan.

Kun mittasuhteet alkoivat selvitä, näytti vaarassa olevan luottamus suomalaiseen poliisin ja oikeusjärjestelmään.

Juhannuksen alla maan aikaisempaa ja myös nykyistä korkeinta poliisijohtoa oli tuomiolla Helsingin käräjäoikeudessa Suomen suurimmassa poliisirikosjutussa.

Aarnion johtaman huumepoliisin tietolähdetoimintaan ja sen rekisteröintiin liittyneet virkarikossyytteet hylättiin. Korkein poliisijohto oli tavallaan vastuussa, mutta perusteita syytteiden mukaiseen tuomioon ei löytynyt.

Poliisijohto pääsi pälkähästä. Olennaista kuitenkin oli se, kuten yleisemminkin Aarnion tapauksessa, että valvonta toimii ja sen pitää toimia – viimeistään nyt – maan korkeimmassa poliisijohdossa.

Luottamus poliisiin on osin murentunut, mutta nyt sen voinee taas sanoa toiveikkaasti vahvistuneen.

Korkeakin poliisiviranomainen jää lopulta kiinni syyllistyessään rikoksiin, Jari Aarnion tapauksessa erittäin vakaviin.

Naiivi käsitys suomalaisesta täysin korruptiovapaasta yhteiskunnasta on saanut huutia. Emme elä missään ikuisesti hyvien poliisien onnelassa, jossa viranomainen on aina ehdottoman rehellinen.

Päivän lehti

2.12.2020

Fingerpori

comic