Pääkirjoitukset

Luottolimiittien härskit lainaehdot kuriin

Vuonna 2013 kuluttajansuojalakiin lisättiin pikaluottojen korkokatto. Alle 2 000 euron pikavipeissä saattoi tätä aiemmin olla satojen, jopa tuhansien prosenttien todellinen vuosikorko.

Korkokatto pudotti pikaluottojen korot nopeasti edullisemmalle tasolle, mutta halpoja pikavipit eivät ole oikeastaan millään mittarilla vieläkään.

Nyt on kuitenkin huomattu, ettei pikalainojen korkokatto toimi lainsäätäjän tarkoittamalla tavalla.

Niin sanottujen luottolimiittien kohdalla korkeimmat vuosikorot voivat olla jopa yli 400 prosenttia.

Säädettyä korkokattoa kierretään siten, että pikavippiyhtiön asiakkaalle myönnetään yli 2 000 euron limiitti, mutta asiakas ei monesti käytä sitä kokonaan.

Lainaehdot ovat tästä huolimatta jossakin härskin ja tähtitieteellisen välimaastossa. Lisäksi maksutaakkaa kasvattavat viivästyskorot ja usein kohtuuttomiksi koetut perintäkustannukset.

Kärsijänä on raha- ja maksuvaikeuksissa elävä kuluttaja.

Tilanteeseen on toivottavasti tulossa parannusta, sillä kahdeksan kansanedustajaa aikoo jättää lakialoitteen pikavippien korkojen rajoittamiseksi.

Todennäköistä on, että huoli kansalaisten maksuvaikeuksista kerää eduskunnassa tukea laajasti ja yli puoluerajojen.

Maksuvaikeuksia Suomessa todella riittää: Asiakastiedon mukaan kesäkuun lopussa maksuhäiriöitä oli 372 800 henkilöllä.

Ennätysluku tarkoittaa samalla sitä, että Suomen aikuisväestöstä 8,4 prosentilla on maksuhäiriömerkintä.

Pikavippiyhtiöitä on liiankin helppo osoittaa syyttävällä sormella, mutta oman osansa vastuusta kantaa tietysti kuluttaja itse.

Asiakastiedossa on huomattu, että yhä edelleen liian moni yrittää paikata talouttaan ja pitkittää velkakierrettään uutta luottoa hakemalla.

Näin tapahtuu siitäkin huolimatta, että pikaluottojen ja luottolimiittien ketjuttaminen monesti vain hankaloittavat tilannetta entisestään.

Kaikesta kritiikistä huolimatta on hyvä pitää mielessä, että pikalainayhtiöilläkin on olemassaolon oikeutuksensa.

Lainatarpeita on kuluttajilla aina, ja laillinen väylä on pimeitä rahoitusmarkkinoita huomattavasti järkevämpi vaihtoehto.

Menot