Pääkirjoitukset

Lupaprosesseihin lisää vauhtia

Kankeat lupaprosessit ja tiukka sääntely jarruttavat kohtuuttomasti yritysten investointeja ja hidastavat myös talouden kasvua. Etenkin ympäristö- ja energiainvestointeja suunnittelevat yritykset ovat törmänneet uskomattomaan byrokratiaan ja pitkiin lupakäsittelyihin. Ne vievät kohtuuttomasti aikaa ja aiheuttavat ylimääräisiä kustannuksia. Keskeneräisissä prosesseissa arvioidaan makaavan tällä hetkellä jopa parin miljardin euron investoinnit.

Lupien valmistelu kestää pahimmillaan vuosia, esimerkkeinä vaikkapa tuulivoimahankkeet, joita on meneillään ympäri Suomea. Hakemuksia joudutaan lisäksi täydentämään jopa useaan otteeseen. Kuvaavaa on, että esimerkiksi tuulivoimalahankkeisiin on tarvittu jo toistakymmentä erilaista lupaa. Joustavammalla valmistelulla ja paremmalla tiedonkululla asia olisi edennyt varsinkin alkuvaiheessa paremmin. Usean vuoden tuulivoimahanke muun muassa Lounais-Hämeessä on edelleen kesken.

Sääntelyn purkutalkoot nytkähtivät viime viikolla hieman eteenpäin, kun ministeri Lauri Tarastin johtaman työryhmän lupaprosesseja koskeva mietintö luovutettiin ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasoselle (kok.). Raportissa esitellään parikymmentä ehdotusta lupakäytäntöjen vauhdittamiseksi. Suurin osa ehdotuksista pitäisi saada mahdollisimman nopeasti eteenpäin.

Keski-Suomeen kaavailtu sellutehdas on ollut ympäristöministeriön pilottihankkeena lupaprosessien vauhdittamisessa. Hankkeessa käytettiin ensimmäistä kertaa ns. ennakkoneuvottelua, jossa hakijalle selvitetään perusteellisesti jo ensimmäisessä viranomaistapaamisessa, mitä lupiin tarvitaan. Se säästi molemmat osapuolet monenlaisilta lisäkyselyiltä ja jatkoselvityksiltä. Asiat lähtivät alusta lähtien rullaamaan oikeaan suuntaan, ja jättihanke sai tarvittavat luvat noin yhdeksässä kuukaudessa.

Karmeimmat esimerkit jäykistä ja pitkäaikaisista lupaprosesseista liittyvät pienempiin yrityksiin. Hakijoita juoksutetaan virastoissa ja lisäselvityksiin kuluu kohtuuttomasti aikaa. Pienemmissä hankkeissa pitäisi päästä lyhyempiin käsittelyaikoihin. Jos vaikkapa sikalan tai navetan rakentamiseen tai jo valmiin tuotantotilan laajennukseen tarvittava lupabyrokratia kestää vuoden tai kaksi, ollaan yksittäisen hakijan näkökulmasta kestämättömässä tilanteessa.

Lupa-asiat on jatkossa hoidettava yhden luukun periaatteella, ettei hakijoita juoksuteta virastosta toiseen. Hakijoiden on voitava luottaa siihen, että viranomaisten yhteistyö toimii ja tieto kulkee virastoista toiseen.

Lähestyvät vaalit ovat ainakin puheissa antaneet vauhtia sääntelyn purkamiseen. Puolueet ja etujärjestöt ovat olleet liikuttavan yksimielisiä tästä asiasta ja sen ratkaisemisen välttämättömyydestä.

Suurin työ lupaprosessien sujuvoittamisessa jää sekin monen muun keskeneräisen uudistuksen tapaan seuraavalle vaalikaudelle. Tekemistä riittää muuallakin kuin ympäristöhallinnossa.

Päivän lehti

27.11.2020

Fingerpori

comic