Pääkirjoitukset

Lupausten pettämiseen kului vuosi

Syyskuun alussa lähes päivälleen vuosi sitten kerrottiin Suomen taloushistorian suurin uutinen: amerikkalainen ohjelmistoyhtiö Microsoft osti Nokian matkapuhelinliiketoiminnan. Jättikaupan loppuunsaattamiseen kului aikaa viime kevääseen, ja kesän aikana ovat tarkentuneet sen välittömät henkilöstövaikutukset.

Suomessa Microsoftin palvelukseen siirtyi 4 700 entistä Nokian työntekijää pääkaupunkiseudulla, Salossa, Oulussa ja Tampereella. Lähes jokainen heistä on joutunut pelkäämään työpaikkansa puolesta.

Heinäkuussa Microsoft ilmoitti vähentävänsä maailmanlaajuisesti 18 000 työntekijää ja heistä peräti 12 500 entistä nokialaista. Suomen osuudeksi ilmoitettiin 1 100 työntekijää. Lakkautuslistalla oli Oulussa sijaitseva tutkimus- ja tuotekehityskeskus, jossa työskentelee 500 henkilöä.

Huonot uutiset saivat muodollisen vahvistuksen perjantaina. Yhteistoimintaneuvottelut ovat päättyneet ja niissä on päädytty pientä hienosäätöä vaille samaan, mitä jo heinäkuun helteillä kerrottiin. Kenkää saa 1 050 entistä nokialaista. Entinen Nokian Oulun tuotekehitysyksikkö siirtyy kunniakkaaseen suomalaisen teknologiateollisuuden historiaan.

Kova suonenisku kohdistuu puolen Suomen pääkaupunkiin, Ouluun, jonka kehitys on ollut pitkälti Nokia-vetoista. Toisesta Nokia-kaupungista, Salosta, lähtee tällä kertaa arviolta sata.

Työttömiksi on jäämässä poikkeuksellisen suuri joukko oululaisia insinöörejä. Heidän onnensa on keskimääräistä parempi koulutus ja kokemus. Töitä ei ehkä kaikissa tapauksissa löydy aivan heti, mutta todennäköisesti ennemmin tai myöhemmin. Myös yrittäjyyteen on monilla todennäköisesti vahvat eväät. Vielä ei ole tarkkaa tietoa, onko työtä vaille jääville tarjolla aikaisempien Nokian irtisanomisten yhteydestä tuttuja tukipaketteja.

Vuosi sitten tuolloinen Microsoftin toimitusjohtaja Steve Ballmer ja sittemmin Nokiasta Microsoftille siirtynyt toimitusjohtaja Stephen Elop kävivät juhlallisesti vakuuttamassa Oulun nokialaisille, että heidän ei tarvitse pelätä työpaikkojensa puolesta. Lupauksen pettämiseen ei kulunut vuottakaan. Etenkin Elopista on tullut kirosana siellä missä entisiä nokialaisia kokoontuu.

Microsoftin johto on käynyt ylistämässä suomalaista työtä ja osaamista eduskuntaa ja tasavallan presidentin virkahuonetta myöten. Isäntämaan päättäjille on kohteliasta esittää kehuja ja vakuutuksia, mutta niiden takana todelliset päätökset tehdään kylmästi taloudellisin perustein.

Huojuvasta ohjelmistojättiläisestä on tullut omia oksiaan karsiva teknologiayhtiö, joka on hidasliikkeinen, eikä edelleenkään oikein tiedä suuntaansa.

Vuosi sitten syksyllä Nokia-kaupan yhteydessä Microsoft ilmoitti satojen miljoonien eurojen säästötavoitteista. Paineet ovat sen jälkeen vain kasvaneet, koska yhtiö ei ole pysynyt mukana alansa kilpailussa Applen, Samsungin ja Googlen kaltaisille yhtiöille.

Menot