Pääkirjoitukset

Maahanmuuttolinjaukset nostavat Halla-ahoa

Voisiko europarlamentaarikko Jussi Halla-ahosta tulla perussuomalaisten puheenjohtaja ja samalla ministeri Suomen hallitukseen?

Viimeistään Donald Trumpin valinnan jälkeen vastaus on helppo. Kyllä voi, eikä Halla-ahon valintaan liittyisi edes samantyyppistä yllätyskäännettä.

Lännen Median kyselyssä (HäSa 13.1) Halla-aho oli lähes yhtä suosittu kuin perussuomalaisten nykyinen puheenjohtaja ja ulkoministeri Timo Soini.

Perussuomalaisten piireissä Halla-ahon osakkeita nostaa erityisesti hänen hyvin kriittinen suhtautumisensa humanitaariseen maahanmuuttoon.

Isolle osalle perussuomalaisista tuli kuitenkin yllätyksenä, kuinka voimaton oma hallituspuolue oli, kun Suomi kohtasi pakolaiskriisin.

Kovat puheet rajojen sulkemisista eivät konkretisoituneet käytännössä, vaikka puolue oli etulinjassa vaikuttamassa, ei oppositiossa räksyttämässä.

Muun muassa tämä pettymys saattaa kanavoitua protestina Timo Soinia vastaan ensi kesänä.

Europarlamentissa hieman sivuraiteella kotimaan politiikasta vaikuttanut Jussi Halla-aho on nimenomaan niiden perussuomalaisten valinta, jotka kannattavat tiukempaa maahanmuuttopolitiikkaa.

Vastustajien joukossa, joita on muiden puolueiden kannattajissa huomattavan paljon, Halla-ahoa arvostellaan usein yhden asian poliitikoksi. Halla-ahon valinta herättäisi varmasti myös isoja pelkoja kansallismielisen ääriajattelun lisääntymisestä.

Tästäkin huolimatta on todettava, etteivät maahanmuutto ja turvapaikanhakijoiden rikokset ole ainoita asioita, joista Halla-aho vimmaisesti ja vihaisesti puhuu. Mukana on myös esimerkiksi EU-vastaisuutta ja eurokriittisyyttä. Nämäkin teemat uppoavat perussuomalaisten äänestäjäkuntaan.

Ulkoministeri Soini ei ollut gallup-tuloksesta millänsäkään, eihän toistaiseksi edes tiedetä, hakeeko hän jatkokautta. Soini myös tietää varsin hyvin, etteivät kyselytulokset ratkaise.

Perussuomalaisten keskuudessa joudutaan pohtimaan, nostaisiko Halla-aho puolueen kannatuksen uudelleen nousuun, vai leimautuisiko puolue yhä voimakkaammin turvapaikanhakijoiden palautuspuolueeksi vailla muuta sanottavaa.

Sisäistä protestimielialaa perussuomalaisissa on joka tapauksessa helppo havaita.

Päivän lehti

1.11.2020

Fingerpori

comic