Pääkirjoitukset

Maahanmuuttovirasto arvoon arvaamattomaan

Pakolaismuutto nosti Maahanmuuttoviraston arvoon arvaamattomaan viime vuonna. Turvapaikanhakijoiden tulva on sittemmin tyrehtynyt, mutta Migri on kasvamassa uuden strategian vauhdittamana maahanmuuton supervirastoksi.

Maahanmuuttovirasto ottaa vuodenvaihteessa vastuulleen ulkomaalaislupa-asiat poliisilta. Lisäksi valtion vastaanottokeskukset Oulussa ja Joutsenossa sekä ulkomaalaisten säilöönottoyksiköt siirtyvät viraston alaisuuteen.

Oleskelulupa-asiat on järkevää käsitellä poliisin sijaan Maahanmuuttovirastossa. Organisaatiomuutoksessa kovalla vauhdilla on kuitenkin varjopuolensa.

Virastoon on ajettava sisään uutta henkilöstöä poliisilta ja suoriuduttava hakemusvuoresta, samalla kun julkishallintoon on säästöpaineensa. Kömmähdyksiin ei silti ole varaa, sillä toimintaympäristössä voi tapahtua äkillisiä ja jopa ennakoimattomia muutoksia.

Maahanmuuttovirasto tähdentää strategiassaan perustellusti turvallisuusnäkökulmaa. Maahanpyrkijöiden taustat on selvitettävä myös rikosten osalta.

Ensi vuonna maahanmuuttovirasto saa Suomeen yhdeksän palvelupistettä, joista Kanta-Hämettä lähimmät ovat Lahdessa, Helsingissä ja Tampereella.

Valtion keskusten lisäksi Suomessa on vielä useita kymmeniä turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskusta, joita ylläpitävät kunnat, yhdistykset ja yritykset. Keskusten ja niiden majoituspaikkojen määrä laskee rajusti ensi vuonna, kun entisenlaista tarvetta ei ole ja asukkaat odottelevat turvapaikkapäätöksiä. Ylisuuren ja hintavankin majoituskapasiteetin ylläpito käy kalliiksi.

Vähennykset näkyvät myös Kanta-Hämeessä. Forssan ja Hämeenlinnan ja Rengon vastaanottokeskukset sekä Mainiemen hätämajoitusyksikkö lopettavat maalis-huhtikuun vaihteessa. Kireällä ilmapiirillä saattoi taustalla olla osansa. Hämeenlinnan alaikäisyksikkö lopettaa vuodenvaihteeseen mennessä.

Konfliktien jatkuessa maailmalla voi olla toiveajattelua, että viime syksyn kriisi jää lyhytaikaiseksi ilmiöksi. Koko nykyistä vastaanottokeskusverkostoa ei pidä ajaa alas liian pian. Keskuksia tarvitaan ainakin niin kauan, kunnes oleskeluluvan saaneet asettuvat mahdollisesti uusiin asuinkuntiinsa. Uudisasukkaiden vastaanotossa pallo on nyt kunnilla.

___________________

Oikaisu 9.12.2016 klo 11.42

 

Hämeenlinnan Lammilta lopetetaan Mainiemen hätämajoitusyksikkö maaliskuun loppuun mennessä, ei Lammin vastaanottokeskusta. Keväällä päättyvät myös Rengon ja Forssan keskukset. Evolta loppui alaikäisten vastaanottokeskus marraskuun alkupuolella.

Päivän lehti

20.9.2020

Fingerpori

comic