Pääkirjoitukset

Maailma kunnioittaa Mandelan elämäntyötä

Maailman johtajat kokoontuvat tänään Etelä-Afrikkaan Johannesburgin jalkapallostadionille viime torstaina kuolleen maan entisen presidentin Nelson Mandelan muistotilaisuuteen. Suru-uutinen maineikkaan vapaustaistelijan kuolemasta kosketti koko maailmaa, vaikka sitä tiedettiin jo odottaa.

Nelson Mandela oli maailman kuuluisin mielipidevanki. Hänen vankeutensa kesti poikkeuksellisen pitkään, peräti 27 vuotta. Kun Etelä-Afrikan presidentti Frederik de Klerk viimein vuonna 1989 ankaran kansainvälisen painostuksen ja saarron jälkeen vapautti Mandelan, se oli lopullinen kuolinisku pitkään jatkuneelle, maan valkoihoisen vähemmistön harjoittamalle sortopolitiikalle.

Sekä de Klerk että Mandela palkittiin Nobelin rauhanpalkinnolla vuonna 1993. Seuraavana vuonna Nelson Mandela valittiin Etelä-Afrikan presidentiksi, jossa tehtävässä hän toimi vuoteen 1999 saakka.

Täydelliseen eri rotujen sekä miesten ja naisten väliseen tasa-arvoon on Etelä-Afrikassa toki vielä matkaa, mutta Mandela ja Etelä-Afrikan kansalliskongressi ANC mursivat kaikkien suurimman esteen, häikäilemättömän rotusorron, tasa-arvon tieltä.

Korkeassa 95 vuoden iässä kuollut Nelson Mandela oli siinä mielessä poikkeuksellinen vapaustaistelija, ettei hän pitkästä ja varmasti epäinhimillisestä vankeudesta vapauduttuaan hautonut kostoa vangitsijoilleen ja heidän käskijöilleen. Hänen vapaustaistelunsa selkeänä päämääränä oli kaikesta sorrosta vapaa, tasa-arvoinen Etelä-Afrikka, jonka kaikki maan väestöryhmät voivat tuntea omaksi turvalliseksi isänmaakseen.

Nelson Mandela ei valinnut helppoa tietä eikä hän kaihtanut panna itseään likoon enemmän kuin keneltäkään ihmiseltä voi inhimillisesti edellyttää. Hänen elämäntyönsä rohkaisee kaikkia sorrettuja maailmassa pyrkimään rauhan keinoin kohti oikeudenmukaisuutta.

Eteläafrikkalaisille eläkeläispresidentti oli kansallinen ikoni, arvojohtaja ja kansallisen sovinnon takuumies. Kun Mandela on haudattu ja virallinen suruaika on ohi, maa on uudessa tilanteessa, alkaa uusi aikakausi. Moni hänen imussaan valtaan noussut poliitikko miettinee jo tilaisuutta omia Mandelan poliittinen perintö ja käyttää sitä omana astinlautanaan valtaan.

Maan demokratia on edelleen nuori ja kestää tovin, ennen kuin se vahvistuu niin, ettei se ole vaarassa joutua yhdenkään omaa etuaan tavoittelevan klikin armoille.

Toisaalta Etelä-Afrikan kansainvälinen asema on sitten apartheidin vahvistunut eikä maa ole yksin kansainvälisen yhteisön ulkopuolella.

Etelä-Afrikan tasavallalla ja sen johtajilla on vaalittavanaan poikkeuksellisen arvokas poliittinen testamentti. Maailma arvostaa Nelson Mandelaa rauhan ja sovinnon tekijänä. Sitkeällä työllään ja henkilökohtaisilla uhrauksillaan hän teki mahdottomasta mahdollisen.

Parasta hänen elämäntyönsä kunnioittamista on ylläpitää ja vahvistaa niitä ihanteita, joiden puolesta hän eli ja taisteli pitkän elämänsä ajan. Niissä on myös koko ihmiskunnalle verraton perintö.