fbpx
Pääkirjoitukset

Maailmalla kriisi voi muuttaa mitä tahansa

Vielä helmikuussa vaikutti siltä, ettei presidentti Donald Trumpin uutta valtakautta voi estää mikään. Myös muualla voi tulla poliittisia järistyksiä.
Pilvenpiirtäjien ja Empire State Buildingin lähettyville on tuotu sairaalalaiva. New York on yksi pahiten koronavirusepidemiasta kärsineistä kaupungeista koko maailmassa. Kuva: epa08332404
Pilvenpiirtäjien ja Empire State Buildingin lähettyville on tuotu sairaalalaiva. New York on yksi pahiten koronavirusepidemiasta kärsineistä kaupungeista koko maailmassa. Kuva: epa08332404

Suomi on vakavassa paikassa koronakriisin hetkellä. Varmaa on, että virustauti pyyhkäisee yli ja talous sakkaa pahoin. Covidin uhreilta ei ole vältytty, eikä vältytä jatkossakaan.

Silti Suomi on melkeinpä parhaassa mahdollisessa asemassa muihin verrattuna. Meillä on pääosin koulutettu ja auktoriteetteja uskova kansa, maailman kärkeen kuuluva terveydenhuolto, vahvat instituutiot, pieni väestö ja naurettava asukastiheys.

Maailman metropoleissa tilanne on aivan erilainen.

Jokainen voi kuvitella, millainen kriisi kohtaa Mexico Cityä, Mumbaita, Sao Pauloa, Jakartaa, Moskovaa tai Teherania, Lagosia, Dhakaa ja Karachia. Katastrofin hinta saattaa olla inhimillisesti laskettuna karmea.

Yhdysvalloissa, maailman rikkaimmassa valtiossa, sairaalatarvikkeet kuten maskit loppuivat alta aikayksikön. Silti maassa tehdään politiikkaa koronaviruksella, syytellään puolin ja toisin epäonnistumisista ja riidellään terveydenhoitojärjestelmästä.

Moni amerikkalainen pitää sikäläistä järjestelmää silti universumin parhaana.

Korona- ja talouskriisi iskee varmasti Yhdysvaltain politiikkaan myös jatkossa. Vielä helmikuussa vaikutti siltä, ettei presidentti Donald Trumpin uutta valtakautta voi estää.

Nyt tilanne on täysin auki. Samalla kannattaa muistaa, ettei demokraateilla ole kovin valovoimaista vastaehdokasta Trumpille. Miljoonien työttömäksi joutuvien äänestäjien lappuun ei välttämättä raapusteta nykyisen johtajan numeroa.

Naapurimaa Ruotsin tilanne on kriisin aikana vähintäänkin pulmallinen – tältä puolen lahtea katsottuna. Ruotsi on koronaviruksen torjunnassa omalla tiellään, joka poikkeaa täysin muista Pohjoismaista ja Euroopasta.

Tälle on varmasti omat perusteensa, mutta vasta tulevaisuus näyttää, oliko Ruotsin valitsema linja oikea. Nyt tilanne vaikuttaa leikkimiseltä uhkarohkeudella. Virus on kuitenkin tuntematon ja uhreja Ruotsissa kymmenkertainen määrä Suomeen nähden.

Ruotsin ja Suomen lisäksi kriisi tulee talousmielessä varmuudella iskemään euroalueeseen. Italia ja Espanja ovat jo selviä tapauksia. Niitä joudutaan auttamaan. Huuto viruksen jälkeenkin on kovaa.

Menot