Pääkirjoitukset

"Maailman paras Häme" vaatii vahvistamista

Kanta-Hämeen vetovoima on notkahtanut parin viime vuoden aikana, mutta maakunnalla riittää edelleen vahvuuksia.

Häme tarjoaa asuinpaikkana luonnonläheisyyttä, loistavaa sijaintia ja turvallisuutta. Muuttoliikkeeseen on kuitenkin vaikea vaikuttaa.

Kaupungistuminen on megatrendi, ja keskittyminen vahvistaa kehitystä. Väki suuntaa työ- ja opiskelupaikkojen perässä suuriin keskuksiin.

Maakuntaliiton teettämä muuttajatutkimus kertoo karua kieltä hiipuvasta Hämeestä.

Kanta-Hämeen muuttotappio oli vuosina 2012–2014 lähes 900, viime vuonna yksistään yli 600 asukasta, mikä on suurin luku sitten vuoden 1970.

Viime vuosien huono kehitys on saatava taittumaan. Väen vähenemisen jatkuminen näin rajuna tietää väistämättä koko alueen taantumista.

Hämeenlinna on tuoreen muuttajatutkimuksen mukaan maakunnan selvä veturi. Riihimäkikin porskuttaa, mutta Forssa laahaa pahasti.

Hämeenlinnassa erityisen ilahduttavaa on työpaikkojen määrän kasvu vuosina 2000–2013 jopa 10,1 prosentilla. Se kertoo elinkeinopolitiikan onnistumisesta. Kehitys on ehdottomasti saatava jatkumaan.

Uusia työpaikkoja on syntynyt etenkin palvelualoille ja muun muassa logistiikkaan. Niiden lisäksi tarvitaan lisää työpaikkoja muillekin aloille ja etenkin teollisuuteen.

Forssassa lasku on ollut rajua. Työpaikat vähenivät ajanjaksona Forssan seudulla peräti 13,7 prosenttia. Tämä selittää niin alueen rajua väestökadon kuin aivan liian korkean työttömyysasteenkin. Kun töitä ei ole, väki muuttaa sen perässä muualle.

Maakunta on herännyt hiipumiseen, eikä ole jäänyt tyystin toimettomaksi. Forssassa haettiin keskiviikkona maakunnan yhteisin voimin keinoja, joilla uuden sloganin mukainen ”maailman paras Häme” kääntyisi nousuun.

Maakunnassa on edelleen vahvuuksia, mutta riittävätkö ne?

Edullinen sijainti suurien kaupunkien keskellä, pienten kaupunkien edut, kuten turvallisuus ja hyvät palvelut sekä monet muut asiat painavat, kun päätöksiä asuinpaikoista tehdään. Työpaikat ovat kuitenkin avainasemassa.

Maakunnan on yhdessä vahvistettava imagoaan, mutta elinkeinopolitiikan onnistuminen jää aina lopulta kunkin seutukunnan harteille.

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic