Pääkirjoitukset

Maailmanlopun meteliä mehiläisistä

Aikamoista pörinää on Suomessa synnyttänyt EU:n komission kaavailema mehiläisille vaarallisten kasvinsuojeluaineiden käyttökielto.

Komission piti päättää asiasta huomenna, mutta päätöstä lykättiin maaliskuulle. Suomen maa- ja metsätalousministeriö ei katso hyvällä kieltohanketta, koska se kirpaisisi kipeästi rypsin viljelijöitä.

Viime perjantain Hämeen Sanomissa maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen ja europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen, molemmat kokoomuslaisia, sanailivat kipakasti torjunta-aineiden kiellosta. Pietikäinen kannattaa kieltoa, Koskinen ei.

Kiellon kannattajat, myös Pietikäinen, ovat käyttäneet sangen kohtalonomaisia ilmaisuja asiansa ajamiseen. Vihreiden Heidi Hautala julisti viime viikolla, ettei Suomi voi jäädä yksin käyttämään aineita, jotka ”voivat olla uhka koko maapallon ruokaturvalle”.

Hautala viitannee Albert Einsteinin sanomaksi väitettyyn varoitukseen, jonka mukaan mehiläisten kuolema merkitsee myös ihmiskunnan kuolemaa, kun kasvit jäävät vaille pölytystä.

Pietikäinen taas viittaa 1960-luvun kiistelyyn DDT:n käytöstä. Mehiläiskuolemat ovat kuin toisinto 1960-luvun ”hiljaisesta keväästä” Pietikäinen varoittaa viitaten Rachel Carsonin samannimiseen kirjaan, joka sytytti DDT-sodan.

Maltillisinta kieltä tässä kiistelyssä ovat käyttäneet mehiläistuottajat. Hekin kannattavat EU-tason ratkaisua mutta ymmärtävät myös rypsintuottajien kannan. EU:n ratkaisun kanssa on kuitenkin elettävä, Suomen mehiläishoitajain liiton puheenjohtaja Janne Leimi kommentoi viime viikolla Helsingin Sanomissa.

Mehiläistuottajat vaativat, että kasvinsuojeluaineiden valmistajat velvoitettaisiin laittamaan pakkauksiin selkeät varoitukset siitä, että aineet vaikuttavat mehiläisiin. Lisäksi pakkauksissa pitäisi muistuttaa, että ruiskutukset pitäisi tehdä aikoina, jolloin mehiläiset eivät lennä.

Väittelyn kiihkeyttä epäilemättä lisää se, että suojeluaineiden mahdolliset rajoitukset tulisivat voimaan jo heinäkuun alussa.

Rypsinviljelijän näkökulmasta tarjolla on kaksi vaihtoehtoa: huono ja huono.

Torjunta-aineiden kielto toisi erään arvion mukaan EU:n viljelijöille 4,5 miljardin euron tappiot vuodessa.

Toisaalta hyönteispölytyksen arvoksi Euroopassa on arvioitu yli 14 miljardia.

Mehiläinen on rypsin tärkein pölyttäjä. Siksi mehiläistuottajat saavatkin osan tuloistaan vuokraamalla pesiä viljelijöille. Mehiläisten joukkotuho merkitsisi myös rypsinviljelyn tuhoa.

Jos siis halutaan valita suojeluaineen ja mehiläisen välillä, valinnanvaraa ei ole.

Siitä voidaan varmasti keskustella, onko kiellon voimaansaattamisen aikataulu liian kireä vai voitaisiinko viljelijöille antaa enemmän aikaa sopeutumiseen.

Perusasia ei kuitenkaan muuksi muutu: ei mehiläisiä, ei rypsiä.

Päivän lehti

26.10.2020

Fingerpori

comic