Pääkirjoitukset

Maakunnallinen media vahvistuu

Sanomalehtien yhteistyö on edennyt isoin askelin median murroksessa. Huomattava osa Suomen maakuntalehdistä kuuluu johonkin suurista mediakonserneista.

Lähinnä talouden sanelema keskittyminen ei ole ollut kaikessa hyväksi. Täysin aiheellisesti on kannettu huolta lehtien omaleimaisuudesta ja etenkin siitä, miten myös perinteinen paperilehti säilyttää lukijakuntansa nopean internet-viestinnän yhä enemmän hallitsemassa maailmassa.

Hämeen Sanomat on säilyttänyt median myrskyissä itsenäisyytensä ja pysynyt vakaasti paikallisessa omistuksessa alueensa aitona äänenkannattajana. Samankaltainen on ollut Forssan Lehden tie.

Hämeen Sanomat Oy ilmoitti keskiviikkona ostaneensa Forssan Kirjapainolta aluelehti Forssan Lehden ja ilmaisjakelulehti Seutu-Sanomien julkaisuoikeudet.

Lisäksi kauppaan kuuluu 80 prosentin osuuden osto Jakelukulmasta. Jo aiemmin Hämeen Sanomat Oy on omistanut yhtiöstä 20 prosenttia.

Hämeen Sanomien entisestään vahvalle jakeluliiketoiminnalle kauppa on luonteva kehityksen jatke.

Kaksi perinteistä mediataloa löysivät historiallisella tavalla toisensa. Kauppa on osoitus siitä, että maakunnallisuudellakin on vielä väliä, kun siihen vankasti ja samalla realistisesti uskotaan.

Lounais-Häme on osa Kanta-Hämeen maakuntaa. Alueen kunnat kuuluvat niin Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiriin kuin Hämeen liittoonkin. Toki uusi mediakonserni kurkottaa osin myös Varsinais-Suomen ja vähäsen Pirkanmaankin puolelle.

Viestinnällisesti uudistuva mediatalo merkitsee paluuta perusasioihin, siihen, että alueen lehdet säilyvät Kanta-Hämeessä lähellä lukijoitaan.

Hämeen Sanomat täyttää ensi tammikuussa 135 vuotta. Se on pitkä taival itsenäisen suomalaisen sanomalehdistön historiassa. Forssan Lehden perustamisvuosi on 1917. Lehti on ollut olemassa koko Suomen itsenäisyyden ajan. Sen perustaja oli Esko Aaltonen, jonka perua omistus on säilynyt aina näihin päiviin asti saman suvun hallussa.

Yhteistyön taloudellinen ja myös journalistinen pohja on erinomainen. Lehdet eivät yhteisestä maakunnasta huolimatta kilpaile juuri millään tavoin keskenään. Yhteistä levikkialuetta sen paremmin kuin ilmoitusmarkkinaakaan ei ole. Etäisyydet ovat silti pieniä.

Hämeen Sanomat on suurempi ja vahvempi, mutta se merkitsee tässä yhteydessä vain sitä, että Forssan Lehti saa taakseen aikaisempaa lujemman selkänojan.

Lounaishämäläisen identiteetti on vahva, eikä se vuorenvarmasti katoa mihinkään. Lehdet jatkavat ilmestymistään normaalisti. Lukijat eivät huomaa muutossa aluksi mitenkään ja ajan oloonkin vain aikaisempaa parempana sisältönä.

Luotettavuus, omaleimaisuus ja läheisyys eli lukijoille tärkeistä asioista kertominen on edelleenkin kaikkien uuden mediakonsernin lehtien elämänlanka. Näin on riippumatta siitä, jaetaanko tietoa painetussa muodossa tai digitaalisesti.

Päivän lehti

26.11.2020

Fingerpori

comic