Pääkirjoitukset

Maakunnan pitää katsoa tarmokkaasti eteenpäin

Kanta-Hämeen sanotaan olevan lähellä kaikkea. Sitä on pidetty vahvuutena, mutta viime aikoina on syntynyt epäily, että se voi koitua myös maakunnan tappioksi.

Kulunut vuosi jättää maakunnan epävarmuuden tilaan. Syksyn kuluessa tapahtui kaksi mullistusta, josta toisesta epäilemättä selvitään, toinen vaatii tarkkaa pelisilmää.

Kanta-Hämekin huomasi viimeistään syksyllä kuuluvansa globaaliin maailmaan. Hämeenlinnaan ja Forssaan virtasi turvapaikanhakijoita. Aikanaan heistä ehkä kolmannes saa oleskeluluvan.

Toivottavasti tuossa vaiheessa muutkin maakunnan kunnat heräävät tarjoamaan kuntapaikkoja pakolaisille, sillä heistä saadaan nuorta voimaa rakentamaan yhteiskuntaamme.

Suuren sote-uudistuksen linjaukset sen sijaan roikottavat maakuntaa löyhässä hirressä vielä pitkään.

Tarvittiin ulkopuolinen uhka, että maakunnan kaupunkiseudut lopulta saivat rustattua yhteisen näkemyksen siitä, kuinka sote-asioissa edetään, kävi valtakunnallisessa päätöksenteossa miten tahansa.

Eikä ehtinyt muste kuivua paperissa, kun Hausjärvellä siitä jo enemmän tai vähemmän irtisanouduttiin.

Ei tarvitse paljon karttaa vilkaista huomatakseen, että Hausjärven optimaalinen yhteistyösuunta ei todellakaan ole sitä forssalaisnäkökulmasta.

Sama ongelma on kaikissa maakunnissa. Johonkin rajat on kuitenkin vedettävä.

Riitelyn sijasta Kanta-Hämeen pitää avoimesti lobata ja käyttää kaikkia kanavia sen puolesta, että se haluaa olla itsenäinen toimija muiden maakuntien joukossa.

Kunnille ja maakunnalle ei ole samantekevää, millaisiin sote-ratkaisuihin lopulta päädytään. Viime kädessä palvelujen käyttäjä äänestää jaloillaan. Valinnanvapaus mahdollistaa sen.

Kaikkein tärkeintä on kuitenkin saada elinkeinoelämän rattaat pyörimään. Siinä tarvitaan ennakkoluulottomia ratkaisuja. Kunnat voivat aktiivisella elinkeinopolitiikalla tasoittaa yritysten tietä.

Kaikkien intressissä on luoda uusia työpaikkoja ja niiden mukana elinvoimaa maakuntaan.

Tulevana vuonna maakunnan päättäjiltä toivoisi aktiivista asennetta, avoimuutta ja positiivista yhteen hiileen puhaltamista.