Pääkirjoitukset

Maakunnan pitää löytää elinkeinoyhteistyö

Kanta-Hämeen kunnilla tuntuu olevan ongelmia pysyä perässä, kun maailma muuttuu.

Tällä viikolla ihmeteltiin joukolla, miten aikaisemmin vetovoimainen maakunta on nyt hätää kärsimässä. Asukkaat kaikkoavat työpaikkojen perässä.

Vielä äskettäin maakunnan etu oli, että se on lähellä kaikkea. Sen varaan laskettiin ehkä liikaakin.

Läheisyydestä on nyt tullut kirous. Tänne on helppo tulla, mutta täältä on myös helppo lähteä – niin ihmisten kuin yritystenkin.

Hämeen liiton vetovoimatilaisuudessa moni vannoi yhteistyön nimiin.

Konsultti kertoi rohkaisevaa tarinaa Seinäjoen seudulta, jossa kunnat, yritykset ja yhteisöt panivat 1990-luvulla talkoot pystyyn ja nostivat unohdukseen tuomitun maakunnan takaisin Suomen kartalle.

Seinäjoen seutu on 2000-luvulla ollut yksi nopeimmin kasvavia alueita Suomessa.

Kanta-Hämeen kunnat tekevät elinkeinomarkkinointiaan pääosin yksin. Forssan suunnalla seudullinen elinkeinoyhtiö hajosi erimielisyyksiin. Niin Riihimäen kuin Hämeenlinnan seudullakin kunnat nyhräävät yksinään.

Sote-asioissa yhteistyö on löytynyt pakon edessä. Tosin valtuustotason päätökset siitäkin puuttuvat.

Kuntapäättäjien on nyt syytä rassata asenteitaan myös elinkeinoyhteistyössä. Kaikki asiantuntijat todistavat, että yhteistyö on voimaa.

Kuinka pitkä alamäki tarvitaan, että naapurit vihdoin alkavat uskoa myös elinkeinoyhteistyöhön?

Mikä on yhteistyön esteenä? Vetovoimaseminaarissa sen joku sanoi ääneen. Se on keskinäinen kateus – erityisesti pelko siitä, että seudun keskuskaupunki jyrää pienemmät kunnat.

Pelkoihin on varmasti historialliset syynsä, mutta nyt elämme 2010-luvun loppupuolen globaalissa maailmassa, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen.

Eteläpohjalaiset ovat tunnetusti kateellista väkeä, mutta siellä kateuskin on jalostettu voimavaraksi. Sen sijaan, että heitellään kapuloita naapurin rattaisiin, tehdään yhdessä vielä enemmän ja parempaa.

Kannattaa tehdä opintomatka ja kysyä, miten sikäläiset hyvin eriseuraiset ja omanarvontuntoiset kunnat saatiin puhaltamaan yhteen hiileen.

Päivän lehti

30.10.2020

Fingerpori

comic