Pääkirjoitukset

Maakunta hakee kolmea muutosjohtajaa

Kanta-Hämeessä on avoinna kolme maakunnan kehityksen näkökulmassa erittäin keskeistä virkaa. Hämeen ammattikorkeakoulun rehtori Veijo Hintsanen, Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtaja Jarmo Väänänen sekä Hämeen liiton maakuntajohtaja Juhani Honka ovat ilmoittaneet yhteisöjensä päätöksentekijöille lähtevänsä eläkkeelle.

On pelkkää sattumaa, että kaikki kolme johtavaa virkamiestä on lähdössä suunnilleen samaan aikaan. Kevään mittaan maakunnassa nähdäänkin kolme poikkeuksellisen mielenkiintoista virkavaalia.

Jokaiseen avoinna olevaan virkaan on niiden painoarvoon nähden sangen vähän mitat täyttäviä hakijoita. Ammattikorkeakoulun johtavan rehtorin virkaan ilmoittautui määräajassa 18 hakijaa, keskussairaalan johtoon vain kymmenen ja maakuntaliiton ykköspaikkaa tavoittelee 14 hakijaa. Moneen edellä mainittuja vaatimattomampiin tehtäviin hakijoita on monesti huomattavasti enemmän.

Jokaisesta kuntayhtymästä löytyi hakijoita talon sisältä, muutamat hakemuksensa jättäneet ovat vastaavissa tehtävissä muissa maakunnissa ja osa hakee julkishallinnon virkaa taustanaan yksityisissä yrityksissä hankitut ansiot. Vaikka hakijoiden lukumäärä ei yhdessäkään kuntayhtymässä ollut erityisen suuri, hakijoiden joukosta löytyy varmasti myös mitat täyttäviä hakijoita.

Jokainen johtajan virkaansa täyttävä kuntayhtymä etsii näinä aikoina muutosjohtajaa, sillä yhdenkään lähitulevaisuuteen ei voi kopioida malleja lähimenneisyydestä saati vanhoista ja koetelluista johtamisen opeista. Kuntakenttä on parhaillaan historiansa rajuimman murroksen keskellä ja on varmaa, ettei yksikään kuntayhtymä pääsee tuulensuojaan, kun niiden omistajia, suomalaisia kuntia syvämuokataan uuteen asentoon.

Omat ankarat suuntaviivansa piirtää myös vaikea taloustilanne, jonka takia niin kunnat kuin valtiokin ovat pakotettuja noudattamaan ankaraa kulukuria ja tehostamaan tuottavuutta.

Jos elettäisiin viime vuosituhannella, poliittiset intohimot leiskuisivat juuri nyt erityisen voimakkaina, sillä maakuntapoliitikoilla on poikkeuksellisen paljon jaettavaa. Maakunnan valtapuolueet ovat edelleen kokoomus ja sosiaalidemokraatit ja ne voisivat halutessaan jyvittää virat sulle-mulle -periaatteella. Vaikka jako ei menisi tasan, lisäpunnuksina jakovaakaan voisi käyttää esimerkiksi ammattikorkeakoulun vararehtorien virkoja, jotka niin ikään ovat parhaillaan haussa.

Alastoman puoluepolitiikan aika on kuitenkin ohi ja tuskin kukaan kaipaa räikeätä peliä, jossa vähäisimmästäkin virasta käytiin häikäilemätöntä kauppaa vieläpä usein pätevyyden kustannuksella. Jäsenkortti ei voi olla hakupapereissa päällimmäisenä, mutta se ei voi olla este parhaaksi katsotun valinnallekaan.

Kanta-Hämeen keskeisimmät kuntayhtymät, niiden työntekijät ja maakunnan asukkaat ansaitsevat mahdollisimman pätevät virkamiehet palvelukseensa. Valitsijoiden tehtävä on vaikea, sillä epäonnistumisiin ei yksinkertaisesti ole varaa.