Pääkirjoitukset

Maakunta saa uuden ajan ministerin

Forssalainen ensimmäisen kauden kansanedustaja Sanni Grahn-Laasonen (kok.) on Alexander Stubbin (kok.) hallituksen seuraava ympäristöministeri.

Valinta oli pääministerin henkilökohtainen ratkaisu, mutta sen takana on mitä ilmeisimmin helppo seistä koko neljään puolueeseen kaventuneen hallitusrintaman. Tosin torstaina omasta uudesta kehitysyhteistyöministeristään päättävä SDP:kin olisi alkuaan hamunnut ympäristöministerin salkkua.

Sanni Grahn-Laasosen valintaa ehdittiin ennakoida poikkeuksellisen laajasti, onhan hänet tunnettu Stubbin entisenä lehdistöavustajana ja luottohenkilönä.

Kesäkuussa Grahn-Laasonen valittiin Lahdessa kokoomuksen varapuheenjohtajaksi, johon tehtävään hän oli erittäin tyytyväinen. Yhtenä perusteena tyytyväisyyteen oli se, että hän pääsi osallistumaan kokoomuksen ministeriryhmän kokouksiin eli vaikuttamaan hallituspolitiikan toteuttamiseen.

Politiikan käänteet ovat nopeita: Vihreiden lähtö hallituksesta avasi kantahämäläiselle uuden ajan poliitikolle sauman siirtyä lopullisesti valtakunnanpolitiikan eturiviin.

Nyt Sanni Grahn-Laasonen pääsee itse tekemään hallituspolitiikkaa, ei vain vaikuttamaan siihen muiden henkilöiden ja verkostojensa kautta. Avoimuus, energisyys ja innostuneisuus ovat asioita, joilla uusi ympäristöministeri vie asioita eteenpäin. Ei tarvitse epäillä, etteikö tasavallassa vallitseva turhanaikainen sääntely saisi ministeriltä kyytiä.

Grahn-Laasosta, 31, voi sanoa politiikassa vielä kovinkin kokemattomaksi. Hänen nousunsa on ollut kiistatta nopea, lähes rakettimainen, mutta juuri se sopiikin tähän aikaan: pätevyyttä ministeriksi ei enää mitata kansanedustajakausien määrällä.

Pääministeri Alexander Stubb on politiikassa saman ajan lapsi, vaikka ikää onkin kertynyt vähän enemmän. Hänen poliittinen uransa on myös suhteellisen lyhyt.

Oman entisen avustajan nostaminen ministeriksi saa osakseen varmasti arvostelua. Tähän niin pääministeri kuin uusi ympäristöministeri voivat vastata hoitamalla tehtävänsä niin hyvin, ettei arvostelulle jää sijaa. Sen mahdollinen paikka seuraa vaaleissa.

Grahn-Laasoselle koittanutta puolen vuoden ministerinpostia voi joku sanoa sopivaksi harjoitteluajaksi. Siitä ei kuitenkaan ole kysymys. Ministereiden on tehtävä työnsä alusta loppuun täysillä. Varaa harjoittelujaksoihin ei ole.

Vielä muutama vuosi sitten Sanni Grahn-Laasonen oli suurelle yleisölle tuntematon. Hänen nimensä nousi kertaheitolla esiin vuoden 2011 eduskuntavaaleissa, joissa hän keräsi yli 5 800 ääntä.

Sanni Granh-Laasonen on Forssan kaupunginvaltuuston ensimmäinen varapuheenjohtaja. Lisäksi hän on Hämeen maakuntavaltuuston puheenjohtaja, eli uusi ministeri tuntee mainiosti myös maakunnan asiat.

Seuraaviin eduskuntavaaleihin Grahn-Laasonen voi tähdätä aivan toisenlaiselta pohjalta kuin ensimmäisiinsä. Hän on kiistatta kokoomuksen kantahämäläinen ykkösehdokas.

Päivän lehti

21.10.2020

Fingerpori

comic