Pääkirjoitukset

Maakuntavaaleissa on tiukka valinnan paikka

Huhtikuun kuntavaalien ehdokaslistat ovat täyttyneet työläästi. Moni empii luottamustointa, jossa joutuu jakamaan niukkuutta ja kuntalaiskritiikkiä.

Ehdokkaat ja puolueet ovat uudessa tilanteessa niin vaalien ajankohdan, kuntademokratian muutoksen kuin tulevien maakuntavaalienkin vuoksi.

Ensimmäiset maakuntavaalit järjestetään presidentinvaalin yhteydessä tammikuussa 2018, joten valmistautuminen alkaa jo ensi kesän jälkeen.

Poliitikkojen kannattaa miettiä jo nyt, mihin vaaleihin panostavat ja mihin aika riittää. Puoluejärjestöillä on omat tarpeensa: maksimoida kussakin vaalissa äänisaaliinsa.

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.) kannustaa kuntien valtuutettuja asettumaan näin murrosvaiheessa ehdolle maakuntavaaleihin. Vuonna 2021 kunta- ja maakuntavaalit käydäänkin yhtä aikaa, jolloin on selvä valinnan paikka.

Maakunnan valtuusto voi toimia ponnahduslautana eduskuntaan. Joskin jo maakunnan valtuutetuksi on kovin vaikea päästä pienemmästä kunnasta, kun kiintiötä ei ole. Vahvassa etulyöntiasemassa ovat isojen kuntien edustajat.

Ehdokasasettelu on paljon vartijana, jotta edustusvajetta ei synny. Joka seudulle on saatava valovoimaisia ehdokkaita, ja loppu on kiinni äänestäjistä. Maakuntavaalien kiinnostusta parantaa tuplavaalien ohella se, että kansalaiset arvioivat ne tärkeiksi.

Maakuntavaltuutetun roolissa ristiriitaa voi aiheuttaa se, että maakuntavaltuutetun on määrä ajaa koko maakunnan, eikä asuinkuntansa etua. Vielä kimurantimmaksi asetelma kääntyy, jos kansanedustajalla on kolmoisedustus kunnassa, maakunnassa ja eduskunnassa.

Puolueilla ei ole intoa rajoittaa monikkoedustusta, mutta poliittisen vallan keskittyminen on arveluttavaa.

Kansanedustajia kiinnostaa ”kotipesän” kuntavaalien lisäksi maakuntavaaleissa pääsy muovaamaan uutta vallankäytön linnaketta. Ministereistäkin iso osa on nyt ehdolla kotikuntansa valtuustoon ja kerryttämässä puolueelleen paikkoja.

Puolueille jokaiset vaalit ovat totinen näytön paikka. Toivottavasti maakuntavaaleista ei tule ääntenkalastelua julkkisehdokkailla. Uuteen raskaan sarjan maakuntahallintoon tarvitaan kiinnostuneita osaajia, ei hallintohimmelin vapaamatkustajia.

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic