Pääkirjoitukset

Maakuntavaalit ovat hyppy tuntemattomaan

Kuntavaalien tuloksen pohjalta on tehty laskelmia ja päätelmiä tulevien maakuntavaalien tuloksesta.

Ei ole yllätys, että esimerkiksi Ylen ja Kuntaliiton ruotsinkielisen Kommuntorgetin laskelmien mukaan keskusta olisi suurin puolue erityisesti Pohjois- ja Itä-Suomen maakunnissa.

Useissa Etelä-Suomen maakunnissa, mm. Kanta-Hämeessä, Päijät-Hämeessä ja Pirkanmaalla SDP olisi vahvin ja kokoomus kakkonen. Kokoomus-vetoisiksi nousisivat vain Uusimaa ja Varsinais-Suomi.

Maakuntavaalit ovat kuitenkin täysin eri vaalit kuin kuntavaalit.

Ne on tarkoitus pitää yhtä aikaa presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen kanssa tammikuun 28. päivänä ensi vuonna.

Tosin tätä säätelevä laki on vasta eduskuntakäsittelyssä.

Lakiesityksen mukaan Kanta-Hämeen maakuntavaltuustosta tulisi 59-paikkainen. Valtuutetut sinne äänestetään koko maakunnan alueelta.

Voimasuhteisiin vaikuttaa se, kuinka valovoimaisia ehdokkaita puolueet onnistuvat listoilleen löytämään.

Todennäköisesti ne yrittävät houkutella mukaan esimerkiksi kansanedustajia. Heidäthän tunnetaan yli kuntarajojen.

Sosiaali- ja terveydenhuolto siirtyy kunnilta maakuntien järjestettäväksi. Tältä pohjalta voi veikata, että sote-kysymyksiin paneutuneet kuntapoliitikot ovat kiinnostuneita maakuntavaikuttamisesta.

Maakunnilla on runsaasti muitakin tehtäviä. Niitä ovat mm. pelastustoimi, ympäristöterveydenhuolto, aluekehittäminen, alueellinen liikennesuunnittelu sekä työ- ja elinkeinopalveluiden järjestäminen.

Muodostuivatpa poliittiset voimasuhteet Kanta-Hämeessä millaisiksi tahansa, tärkeintä on maakunnan yhtenäisyys.

Kaikkien kolmen kaupunkiseudun on puhallettava yhteen hiileen. Jos jokainen vetää kotiin päin, pian on edessä liitos johonkin naapurimaakuntaan. Sitä tuskin kukaan haluaa.

Ainakin ensi vaiheessa maakunnat ovat tiukasti valtiollisessa ohjauksessa, koska niillä ei ole omaa verotusoikeutta. Käytännössä maakunnat eivät siis ole itsenäisiä.

Mahtaako luottamuspaikka kiinnostaa, kun tiedossa on, että monet päätökset kuitenkin sanellaan ylhäältä rahavirtoja ohjailemalla? Silti valtuustoihin tarvitaan asiantuntevia ehdokkaita.

Päivän lehti

19.10.2020

Fingerpori

comic