fbpx
Pääkirjoitukset

Maakuntavaalit sekoittivat pasmat

Kuvituskuva

Lähivuosien vaalisumaan odotetaan jonkinlaista ratkaisua tänään, kun puoluesihteerien porukka tekee lopullisen esityksensä uusien maakuntavaalien järjestämisestä.

Maakuntauudistus hiertää keskustaa lukuun ottamatta kaikissa puolueissa, eikä suuren maakuntauudistuksen vaatimat vaalit tunnu oikein kiinnostavan ketään. Ratkaisu on kuitenkin tehtävä ja luontevin paikka vaaleille olisi vuosi 2018 ja presidentinvaalien ensimmäinen kierros.

Maakuntavaaleja on hahmoteltu myös paria kuukautta myöhemmäksi tai saman vuoden syksyyn. Kansa vaeltaisi näin vaaleista toiseen ja hyvä kysymys kuuluu, ketä erilliset maakuntavaalit oikeasti kiinnostaisivat. Äänestysprosentti jäisi EU-vaalien tasolle.

Vaaleja riittää lähivuosina ruuhkaksi asti. Kuntavaalejakin on pyöritetty moneen suuntaan. Ne ovat näillä näkymin jo huhtikuussa 2017 lokakuun sijasta. Vaaleja on keskitetty kevääseen, joka onkin syksyä parempi ajankohta kansanvallan päiväksi, kuten perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo vaaleja kuvasi. Ehdokkaat sen tietävät, että kampanjointi on tunnetusti miellyttävämpää kevätilmassa kuin syksyn vesisateissa.

Presidentinvaalit ovat vuorossa tammikuussa 2018 ja toinen kierros hieman myöhemmin. Vuonna 2019 valitaan taas kansanedustajat uudelle vaalikaudelle ja sen jälkeen valitaan Suomen edustajat Euroopan Unionin parlamenttiin.

Puoluesihteereiltä odotetaan nyt lopullista esitystä maakuntavaaleista. Asian vetkuttaminen ei enää hyödytä ketään. Kiistellyille maakuntavaaleille täytyy löytyä ajankohta, joka tyydyttää kaikkia osapuolia. Presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella on varmaa ainakin se, että suomalaiset lähtevät vaaliuurnille. Tuolloin ei olisi myöskään epäselvyyttä, ketä ollaan äänestämässä ja mihin tehtävään. Kuntavaalien yhteydessä vaalilaput ja nimet voisivat pahimmassa tapauksessa aiheuttaa sählinkiä.

Vaalipäivän valinnassa ollaan jo perimmäisten kysymysten äärellä. Vaalien puljaaminen ajankohdasta toiseen on jo teknisestikin hankalaa. Vaalien siirto ja yhdistäminen vaalii muutoksia vaali- ja kuntalakeihin ja niiden säätämiseen hukkuu helposti kuukausia.

Aikaa on tuhrattu jo muutenkin riittävästi.

Menot