fbpx
Pääkirjoitukset

Maakuntien määrä voi vielä vähentyä

Uudistus lähtee 18 maakunnan mallista. Taloudellinen kantokyky ratkaisee Kanta-Hämeen kohtalon.
Petteri Orpo (keskellä) ei ottanut kantaa, voidaanko Kanta-Häme liittää Pirkanmaahan. Vasemmalla kansanedustaja Timo Heinonen ja oikealla Sanni Grahn-Laasonen. Kuva: Riku Hasari

Kanta-Hämeen maakunta on tiukassa paikassa. Maakuntien kokoerot ovat suuria, kun Helsinki ja Uusimaa kasvavat kohinalla. 18 maakunnan mallissa Kanta-Häme jää pienimpään kolmannekseen.

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo oli maanantaina maakuntakierroksella Kanta-Hämeessä.

Orpon mukaan istuvan hallituksen esitys lähtee 18 maakunnasta, mutta mahdollisessa toimeenpanovaiheessa mitataan alueen taloudellista kantokykyä peruspalvelujen hoitamiseksi.

Tämä edellyttää tietysti sitä, että sote- ja maakuntauudistus oikeasti etenee eduskunnassa ennen huhtikuun vaaleja.

Demarit johtavat nyt kannatuskyselyjä ja puheenjohtaja Antti Rinne on puhunut julkisuuteen kannattavansa jonkinlaista maakuntamallia. Enemmän kritiikkiä on häneltä tullut kokoomuksen ajaman valinnan vapauden suuntaan.

Parasta tietysti olisi, että uudistus menisi nyt keväällä yhteisymmärryksessä eteenpäin. Näin seuraavan hallituksen ei tarvitsisi aloittaa kokonaan puhtaalta pöydältä.

Sote-uudistusta ovat olleet vuorollaan yrittämässä kaikki puolueet eli olisi jo poliittisen uskottavuuden takia syytä saada jotakin aikaan.

Epäselvä tilanne aiheuttaa erilaisia spekulaatioita ja karttaharjoituksia. On heti aluksi hyvä muistaa, että maakuntia ei koota huutoäänestyksillä, vaan kaikki muutokset tehdään valtioneuvoston päätöksillä.

Riihimäki katselee sillä silmällä Helsinkiä ja Uuttamaata. Forssa on ainakin harpilla piirtäen halunnut profiloitua pääkaupungin kylkeen. Hämeenlinna olisi Tampereen ja Pirkanmaan kyljessä muun Suomen etulinjassa ennemmin kuin Helsingin takamaata.

Niin Hämeenlinnalla, Forssalla kuin Riihimäellä on paljon tekemistä omien seutujensa yhteistyön parantamiseksi. Vain sitä kautta tulee lisää voimaa myös maakunnalliseen yhteistyöhön.

Niin pääkaupunkiseutu, Tampere kuin Turku jatkavat kasvuaan. Tästä koko Suomen ruuhkakolmiosta pitää Kanta-Hämeen seutukuntien pystyä löytämään oma kasvutarinansa.

Menot