Pääkirjoitukset

Maanpuolustus ei kaadu siviilipalvelukseen

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) tunnetaan asiapoliitikkona ja vahvana oman hallinnonalansa tuntijana. Häntä on pidetty myös puolueensa mahdollisena presidenttiehdokkaana.

Puolustusministerin puhe maanpuolustuskurssien avajaisissa olikin Niinistön suusta yllättävää kuultavaa.

Ministeri Niinistö nosti jyrkin sanoin esille huolensa reservin kieltäytyjistä, reserviläisistä, jotka ovat viime aikoina kiihtyvään tahtiin hakeutuneet jatkokoulutuksen kautta siviilipalvelusmiehiksi.

Niinistön mukaan vaikuttaa siltä, ettei kaikilla heistä ole puhtaita jauhoja pussissaan.

”Nämä henkilöt eivät ansaitse arvostustamme”, puolustusministeri sanoi ja jatkoi rajusti ylilyövin sanoin, ettei ”Suomea voi jättää puolustamatta vain siksi, että asepalvelus ei enää huvita.”

Puolustusministeri käytti jopa ilmaisua ”reservikarkurit”, jota voi luonnehtia halventavaksi.

Valtiovallan edustajalta on harkitsematonta väittää, että laillista oikeuttaan käyttävät suomalaiset olisivat menettäneet kaikille ihmisille yleisesti kuuluvan arvostuksen tai peräti kansalaisluottamuksensa. Se on puhetta, jolla on ikävä kaiku nykypäivän surullisen kärjistyneessä keskustelukulttuurissa.

Oikeuttaan hakeutua täydennyskoulutukseen käytti viime vuonna poikkeuksellisen suuri joukko reserviläisiä, lähes tuhat ihmistä. Alkuvuoden aikana tahti on jatkunut suunnilleen samanlaisena.

Koko reservin mitoissa siviilipalvelukseen siirtyneiden osuus on häviävän pieni. Sille ei saa antaa merkitystään suurempaa painoarvoa.

Vuoden 2015 keväällä postitetut reserviläiskirjeet ovat pääasiallinen syy ilmiöön. Armeija sai ainakin osittain sitä, mitä itse tilasi.

Puolustusvoimat postitti jopa 900 000 kirjettä, eikä kaikista seurauksista ollut siinä vaiheessa kuin valistuneita arvauksia. Monet reserviläiset huomasivat, ettei heillä ole sodan ajan tehtävää.

Ei sen pitäisi olla maailmanloppu, jos pieni joukko hakeutuu oma-aloitteisesti kursseille täydentämään esimerkiksi ensiaputaitojaan.

Suomen maanpuolustus ei ikinä kaadu siviilipalvelukseen.

Puolustusvoimat pitää rivissä mieluiten vain motivoituneet sotilaat. Se on oikea linja. Itse kukin voi palvella maataan kuitenkin myös muutoin kuin ase kädessä.

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic