Pääkirjoitukset

Maanpuolustustahtoa kannattaa aina vaalia

Jopa 85 prosenttia vastaajista olisi valmis osallistumaan puolustukseen.
Sotilaspoliisit ja varusmiehet harjoittelevat kaupunkisodankäyntiä sekä kiinniottoja Roihupellon suljetulla harjoitusalueella Puolustusvoimien pääsotaharjoituksessa. Kuva: Joel Maisalmi
Sotilaspoliisit ja varusmiehet harjoittelevat kaupunkisodankäyntiä sekä kiinniottoja Roihupellon suljetulla harjoitusalueella Puolustusvoimien pääsotaharjoituksessa. Kuva: Joel Maisalmi

Suomalaisten maanpuolustustahto on perinteisesti ollut vahvaa ja kansainvälisesti mitattuna jopa omaa luokkaansa.

Maanpuolustustahtoa kannattaa tietenkin varjella ja siitä pitää huolehtia myös jatkossa.

Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunta (MTS) julkisti menneellä viikolla haastattelututkimuksen, jossa selvitettiin suomalaisten mielipiteitä ulko- ja turvallisuuspolitiikasta, maanpuolustuksesta ja turvallisuudesta.

Tutkimus toteutettiin viime vuoden loppupuolella. Etenkin nuorten entisestään kohonnut maanpuolustustahto nousi esiin vastauksissa.

Vastaajilta kysyttiin muun muassa sitä, että jos Suomeen hyökätään, niin olisiko suomalaisten mielestänne puolustauduttava aseellisesti kaikissa tilanteissa, vaikka lopputulos näyttäisi epävarmalta.

Yli kaksi kolmasosaa vastasi tähän myöntävästi.

Vastaavasti 85 prosenttia suomalaisista vastasi myönteisesti, kun heiltä kysyttiin, että jos Suomeen hyökätään, olisitteko itse valmis osallistumaan maanpuolustuksen eri tehtäviin kykyjenne ja taitojenne mukaan.

Suomalaisten maanpuolustustahto on tämän tutkimuksen mukaan siis yhä erittäin kovaa luokkaa.

Vastauksien perusteella ei ole ihme, että puolustusministeri Antti Kaikkosta (kesk.) hymyilytti.

Kaikkonen kertoikin olevansa erittäin ilahtunut siitä, että nuorten maanpuolustustahto on jälleen kohonnut edellismittauksen laskusuunnasta.

Puolustusministerin tulkinnan mukaan näyttää siltä, että kyse oli tilapäisestä notkahduksesta, eikä pysyvämmästä trendistä – mikä olisikin ollut huolestuttavaa.

Maanpuolustustahto heijastelee arvatenkin Suomen kriisinkestävyyttä laajemminkin.

Puolustusministeri muistutti, että sitä paremmin ovat Suomen asiat, mitä suurempi osa suomalaisista on tarpeen tullen valmis antamaan panoksensa yhteisen turvallisuutemme puolesta.

Tässä katsannossa Suomella ei näytä olevan hätäpäivää. Monissa muissa maissa maanpuolustustahto on paljon alhaisemmalla tasolla.

Menot