fbpx
Pääkirjoitukset

Maatalouden kriisiin helpotusta vasta syksyllä

Eduskunnassa nähtiin tällä viikolla sekin harvinaisuus, että keskustan johtama hallitus oli vastaamassa oppositiopuolueiden tekemään välikysymykseen maataloudesta.

Maatalous on kriisissä, ja siitä on kaikkien puolueiden viisasta olla ainakin poliittisesti samaa mieltä.

Välikysymyksessä on aina tosi kyseessä, mutta siihen oli tällä hetkellä myös poikkeuksellisen herkullinen tilaisuus, kun hallitus ei ole saanut asiassa juuri mitään aikaan kevättalven näyttävien traktorimarssien ja mielenilmausten jälkeen.

Kaikki oppositiopuolueet demareita lukuun ottamatta näkivät asiassa tilaisuuden pääministeripuolueen näpäyttämiseen. Välikysymys toi julkisuutta oppositiolle, ja hallitus sai luottamuksen eduskunnassa.

Maatalous on ajautunut monista syistä kriisiin, johon hallituksenkin on jotenkin reagoitava. EU:n ja Venäjän väliset talouspakotteet iskivät kovimmin juuri suomalaiseen maatalouteen, eikä siitä ole toivuttu vieläkään. Pahinta on, ettei pakotteiden purkamisesta ole tällä hetkellä juuri mitään tietoa.

Maatalouden kriisin toinen puoli on kotikutoinen. Maataloustukien maksatus meni ns. kiville. Moni tuottaja ajautui alkuvuodesta ahtaalla, kun rahoja ei ole kuulunut aikataulun mukaan. Maatalousministeri hyllytti viraston johtajan, mutta se ei ratkaisut koko ongelmaa.

Hallituksella vaaditaan toimia ja niitä on varmasti myös tulossa. Jotain niistä jo tiedetäänkin, sillä maa- ja metsätalousministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) esitti jo kevään lisätalousarvioon lähes 50 miljoonan kriisipakettia. Päätös siirrettiin kuitenkin syksyyn. Se on hermostuttanut tuottajajoukkoa entisestään.

Paine on kiristynyt erityisesti pääministeripuolueen ympärillä.

Kriisipakettia kasataan muun muassa valtion takauksien ja lainojen korkotukien varaan, joilla pitäisi helpottaa velkaantuneiden tuottajien ahdinkoa. Keinovalikoimaa riittää, kun kyse on maataloudesta.

Kriisin aiheuttaneista pakotteista ei päästä lähiaikoina eroon, mutta tukien maksatus saadaan helposti kuntoon. Syksyyn luvattu kriisipaketti rauhoittaa kenttää, mutta ei poista kaikkia maatalouden perusongelmia. Maatalouden kannattavuuskriisi ei helpota keveillä keinoilla.

Menot