Pääkirjoitukset

Maataloustulo ei synny yksin toukotöissä

Tämän kevään kylvötyöt ovat edenneet tavanomaista verkkaisemmin. Monesti pelloilla on täysi hyörinä pian vapun jälkeen, mutta tänä vuonna viileä sää ja jatkuvat sateet ovat pitäneet toukomiehet poissa muokkaus- ja kylvötöistä.

Tällä hetkellä maan eteläisissä ja lounaisissa osissa, vilja-Suomessa, ollaan lähes viikon päivät jäljessä tavanomaisesta aikataulusta. Siitä ei kuitenkaan pidä vetää vielä minkäänlaisia johtopäätöksiä alkaneen kasvukauden satonäkymistä. Niiden aika on vasta puintien käynnistyttyä loppukesällä.

Suomalaisten maanviljelijöiden vuotuiset tulot eivät enää vuosikymmeniin ole olleet kiinni yksinomaan kylvökeleistä. Sadon laadulla ja määrällä on toki merkityksensä, mutta sen ohella tilanpidon kannattavuuteen vaikuttavat EU:n ja kansallisista varoista maksettavat maataloustuet sekä maataloustuotteiden maailmanmarkkinahinnat. Kumpaankaan ei yksittäinen viljelijä voi vaikuttaa, vaikka hän tekisi työnsä mallikkaasti ja saisi tilallaan hyviä tuloksia.

Parhaillaan käytäviä hallitusneuvotteluja seurataan tarkasti myös viljelijäpiireissä. Odotukset keskustajohtoiseen hallitukseen ovat kovat vallankin kun sekä perussuomalaisten ja kokoomuslaisten tiedetään suhtautuvan myönteisesti suomalaiseen elintarviketuotantoon ja maaseudun elinvoimaan laajemminkin.

Pian vaalien jälkeen MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila muistutti hallitusneuvotteluihin valmistautuvia puolueita siitä, että edellinen hallitus leikkasi maatalouden kansallista tukea runsaalla parillasadalla miljoonalla eurolla. Marttilan mielestä uuden hallituksen pitäisi vähintään palauttaa tuo summa ja muutenkin osoittaa rahaa maaseudun ja sen elinkeinojen kehittämiseen.

Maan taloustilanne ja julkisten menojen monien miljardien leikkaustarpeet ovat varmasti myös MTK:n tiedossa. On erittäin epätodennäköistä, että tuleva pääministeri Juha Sipilä (kesk.) hallituskumppaneineen suoralta kädeltä kuittaa MTK:n esittämän tukisumman.

Maatalouden ongelmat tunnetaan, mutta tuskin uusi hallitus ensi töikseen osoittaa lisää rahaa maataloustukeen, kun kaikkialta muualta on leikattava. Tuottajajärjestön kannattaisi sen sijaan olla huolissaan ilmeisen vääjäämättömistä lisäsäästöistä maa- ja metsätalousministeriön talousarvioon.

Mainos