Pääkirjoitukset

Mahtimaa keskitti valtaa harvoille

Harvakseltaan, viimeksi viisi vuotta sitten maailman suurinta puoluekokousta pitävä Kiinan kommunistinen puolue on valinnut viikon kestäneessä kokouksessaan maalle uuden johdon. Puolueen pääsihteeriksi ja maaliskuussa myös presidentiksi nousee 59-vuotias varapresidentti Xi Jinping. Hän kuuluu maan etuoikeutettujen eliittiin, on pitkän linjan poliitikko ja koulutukseltaan kemian insinööri.

Xi Jinping saa rinnalleen maan johtoon pienen, ainoastaan seitsenjäsenisen politbyroon pysyväiskomitean. Suurta, 1,3 miljardin ihmisen Kiinaa ja 83 miljoonan jäsenen kommunistipuoluetta johtaa siis erityisen pieni miesjoukko. Johto on äärimmäisen keskittynyt, Kiina on todellinen harvainvalta.

Puoluekokouksen johtajavalinnoilla on merkitystä koko maailmalle. Suomesta katsottuna kaukainen Kiina on maailman toiseksi suurin kansantalous heti Yhdysvaltojen jälkeen. Kun läntinen maailma konttaa taantumissa ja talouskriiseissä, Kiinan vuotuinen talouskasvu on edelleen yli seitsemän prosenttia, maailman huippua. Vauhti ei ota edes laantuakseen, vaan bruttokansantuote jatkaa kasvuaan ja Kiina ohittaa Yhdysvallat neljän vuoden päästä, vuonna 2017. Jo nyt Kiinan talous ostovoimalla mitaten on maailman suurin.

Kiinan kommunistipuolueen ideologinen julistus tuskin kiinnostaa muuta maailmaa, mutta maan talouskehitystä seurataan herkeämättä. Kiina on kyennyt uudistamaan teollisuutensa tuotannon yksinkertaisista hikipajoista nykyaikaisiin huipputeknologiaa hyödyntäviin ja sitä myös valmistaviin tehtaisiin.

Maassa riittää koulutettua työvoimaa myös ulkomaisten yritysten palvelukseen. Muutamat erityistalousalueet houkuttelevat myös suomalaisyrityksiä jättimäisten markkinoiden ääreen. Kiinasta on tullut kulutustavaroita valmistava maailman tehdas, jonka ehdottomana valttina ovat olleet erittäin kilpailukykyiset tuotantokustannukset. Myös Suomi kuuluu häviäjien joukkoon, tuhansia työpaikkoja muun muassa elektroniikka- ja tekstiiliteollisuudesta on mennyt Kiinaan.

Kiinaa johtavat kommunistit ovat ymmärtäneet antaa markkinataloudelle pitkän juoksunarun. Puolue ei vastusta yritysten ja kansalaisten vaurastumista, mutta varmistaa tarvittaessa kovinkin ottein kurin ja järjestyksen, myös työrauhan. Toisinajattelijat eristetään ja tarvittaessa nujerretaan päättäväisesti ja nopeasti.

Lännessä on usein arvosteltu Kiinaa heikosta ihmisoikeustilanteesta. Suuressa maassa on useita sorrettuja vähemmistöjä, mutta niiden hätä on hautautunut kukoistavan liiketoiminnan jalkoihin. Ihmisoikeuksien ilmiselvät puutteet ja väärinkäytökset eivät juuri haittaa Kiinan kanssa tehtävää kansainvälistä kauppaa.

Kiinan kommunistipuolue ei myöskään pyri maailman valloitukseen. Sillä on toki liittolaisensa ja tuettavansa, mutta maan uusi johtaja sanoi, ettei vallankumous ole Kiinan vientituote. Sellainen viesti rauhoittaa maailmaa.

Päivän lehti

8.4.2020