Pääkirjoitukset

Maksettavaa ropisee vielä sadevedestäkin

Sadevesistä on noussut myrskyjä eri puolilla Suomea, kun ensimmäisissä kaupungeissa on puuhattu asemakaava-alueen kiinteistöille valumavesistä lakiuudistukseen perustuvaa hulevesimaksua. Uusi pienikin maksu, sadeveteen leivottu pakkovero, on kiinteistönomistajista käsittämätön – kuin kylmää vettä päin kasvoja. On maksettava vielä sadevedestäkin. Vapautushakemuksia on paikoin tullut tulvimalla.

Maakunnassa etenemistahti vaihtelee. Hämeenlinnan Seudun Vesi jatkaa selvitystyötä. Tekninen työryhmä pohtii tulevaa, vuonna 2018 alkavaa käytäntöä omistajakunnissa. Ehdotus on luvassa vuoden loppuun tai ensi vuoden alkuun mennessä.

Riihimäen Vesi ottaa hulevesimaksun käyttöön jo ensi vuoden alusta, mutta vastapainoksi toiminta-alueen kiinteistöjen jäteveden käyttömaksu laskee 9 prosenttia.

Uusi taksa tulee jatkossa voimaan myös Forssan kaupungissa. Määrittelemättä on tuleva kuivatusmaksu ja hulevesiviemäröintimaksu, jolla vesihuoltoliikelaitos kattaa hulevesiviemäröinnin järjestämiskustannukset.

Lähtökohtana pitää olla, että kerättävä hulevesimaksu vastaavasti pienentää kiinteistöjen jätevesimaksua, jolla toiminta on aiemmin katettu. Uudistuksen pyhänä aikeena on kohdentaa maksut oikein, ei periä ylimääräistä. Huleveden viemäröintimaksut on vesihuoltolain mukaan määriteltävä paitsi kustannusvastaaviksi myös kohtuullisiksi ja tasapuolisiksi. Uusi eriytetty maksu ei perustu niinkään järkeen kuin kirjanpitoon.

Valumavesiä ja kiinteistöjen perustusten kuivatusvesiä ei saa lain mukaan johtaa jätevesiviemäriin, koska ne kuormittavat turhina jätevesiverkostoa ja vesittävät jätevedenpuhdistamon prosessin.

Vanhaa väärää sekaviemäröintiä on joka puolella maata. Valuma-, vuoto- ja kuivatusvesien osuus puhdistettavasta jätevedestä on merkittävä, kymmeniä prosentteja.

Hulevesien ja jätevesien erottaminen toisistaan vanhoissakin keskustoissa on teoriassa helppoa mutta käytännössä vaikeaa, hidasta ja kallista, kun viemäröintejä on uusittava ja katuja kaivettava auki.

Hulevesien ”suunnitelmalliseen hallintaan” on kirjattu, että kiinteistöt hoitavat ensisijaisesti hulevetensä omalla kiinteistöllä tai sitten maksavat sen hoidosta. Niin aina. Ainahan on maksettava, eikös juu.

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic