Pääkirjoitukset

Maksuhäiriö on ikävä seuralainen

Lakisääteinen korkokatto hillitsi Suomen lähes hallitsemattomiksi käyneitä pikavippimarkkinoita, mutta kysyntää riittää yhä lyhytaikaiselle ja helposti nostettavalle rahalle. Tarjontaakin riittää, vaikka vippibisneksen kovimmat kulta-ajat ovat takanapäin. Rekisteröityjä yrityksiä on edelleen kymmeniä ja niiden liiketoiminnassa pyörivät suuret rahat.

Vuosi sitten voimaan tullut korkokatto muutti kerralla markkinoita. Lailla iskettiin kiinni alle 2 000 euron lainoihin, joita nostot pääosin koskivat. Ne kasvattivat aikaisemmin rajusti koko toimialaa, sillä hyvät tuotot houkuttelivat bisnekseen lisää toimijoita. Korkokatto karsi kuitenkin monet yrittäjät markkinoilta ja ne siistiytyivät nopeasti.

Jäljelle jääneet yritykset ovat kuitenkin keksineet uusia liiketoimintamuotoja, kuten esimerkiksi joustolainat. Rahaa on voinut nostaa pienissä summissa vähitellen. Uutta ovat olleet myös erilaiset vertaislainat, joissa pikavippifirmat toimivat ikään kuin luotonvälittäjinä. Uudet keinot ovat olleet ensimmäisen korkokattovuoden aikana viranomaisten erityisessä syynissä.

Korkokatto selkiytti pikalainamarkkinoita huomattavasti, mutta ei ratkaissut kaikkia ongelmia. Velkaantuneiden tilanne ei ole ainakaan helpottunut. Vaikeimmassa asemassa olevat ovat hakeneet apua muista rahoituslähteistä, joissa pikkuvippejä on korvattu isommilla lainoilla.

Kuntien velkaneuvojien ja toimeentulotuen luukuillakin on riittänyt asiakkaita, joiden päällimmäinen huoli on pikalainojen aiheuttama päättymätön velkakierre. Niiden korot ja lyhennykset ovat jääneet syystä tai toisesta hoitamatta ja viimeinen oljenkorsi ulos vaikeuksista löytyy kotikunnan sosiaalitoimesta.

Pikkuveloistakin voi kertyä nopeassa tahdissa kasvava taakka, kuten monet tarinat ovat vuosien varrella osoittaneet. Vaikea taloudellinen aika näkyy entistä enemmän tavallisten kansalaisten arjessa. Maksuhäiriöiden määrä on ollut viime kuukausina tasaisessa kasvussa ja luvut ovat jo huippuvuosien tasolla. Ennätysvuoden 1997 luvut ovat ylittymässä loppuvuoden aikana, jos tahti jatkuu samanlaisena kuin alkuvuonna.

Maksuhäiriöihin ajautuneella on tilastojen mukaan keskimäärin 16 merkintää, joten yksistään pikavippejä ei pidä syyllistää. Rahaa on tarjolla monessa osoitteessa ja monessa muodossa. Pikavippien rinnalla on usein kulutusluottoja sekä enenevässä määrin verkkokauppaostoksia.

Lainapäätökset ovat aina kansalaisen omissa käsissä, vastuu on aina lainasopimuksen hyväksyjällä, mutta valvontaakin tarvitaan. Kovan väännön ja alansinnikkään vastustuksen jälkeen saatu laki korkokatosta on hyvä esimerkki välttämättömästä yhteiskunnan puuttumisesta kovin vastuuttomiksi käyneille markkinoille. Pikavippien rahoittajat menettivät kelpo rahastuskeinon, mutta moni kansalainen saattaa välttyä vaikealta velkakierteeltä, joka pahimmillaan aiheuttaa korvaamatonta tuhoa velallisen ja hänen läheistensä elämässä.

Menot