fbpx
Pääkirjoitukset

Maksuhäiriöt räjähtävät käsiin

Suomalaiset tunnetaan kansana, joka maksaa aina velkansa ja lunastaa tinkimättä sitoumuksensa. Maine on peräisin muun muassa sotakorvauksista, jotka Suomi maksoi samalla, kun maa jälleenrakennettiin ja nostettiin sodan raunioista uuteen kukoistukseen.

Kansalaisten suhde velkaan on vuosikymmenet ollut vastuuntuntoinen. Velka on veli otettaessa, veljenpoika maksettaessa, on vanha viisaus, joka on pidetty visusti mielessä kotitalouden raha-asioita hoideltaessa. Niukkuutta jakoivat myös pankit rahamarkkinoiden sääntelyn aikana. Tavallisen palkansaajan, yrittäjän ja maanviljelijän velkaantuminen oli jopa vaikeata niukan rahan aikana, kun löyhäkätistä lainaa ei pankeista hevin herunut.

Nyt tilanne on dramaattisesti muuttunut, peräti 368 000 suomalaisella on rekisteröityjä maksuhäiriöitä. He eivät ole kyenneet hoitamaan laskujaan ja lainojensa lyhennyksiä eräpäiviin mennessä.

Velkaantuminen ja yli varojensa eläminen on tämän päivän Suomessa tavattoman helppoa. Tavaraa ja palveluja myydään osamaksulla, pikavippejä voi nostaa matkapuhelimella tai netistä ja erilaiset luottokortit mahdollistavat makean elämän, ainakin hetkeksi.

Yleinen korkokanta on ollut jo pitkään poikkeuksellisen matalalla ja talousasiantuntijat ennustavat tämän jatkuvan vielä pitkään. Rahan halpa hinta rohkaisee lainanottoon. Jos pankkikin vielä arvioi asiakkaansa maksukyvyn olevan kunnossa, isokaan asuntolaina ei pelota. Ongelmat alkavat, jos tulot ehtyvät työttömyyden tai erojen takia. Sellaisissa tilanteissa iso laina suistaa henkilökohtaisen talouden helposti raiteiltaan.

Yleensä nuorisoa osoitellaan leväperäisestä raha-asioiden hoidosta, mutta myös eläkeläisten maksuhäiriöt ovat jyrkässä kasvussa. Suuret ikäluokat ovat hiljalleen eläköityneet.

Sotien jälkeen syntyneitä kutsutaan myös kosteaksi sukupolveksi eivätkä kaikki muuta elämäntapojaan eläkevuosien koittaessa. Elämänmuutoksessa pitäisi ottaa myös huomioon, että käytettävissä oleva rahamäärä pienenee, kun kuukausipalkka vaihtuu eläkkeeksi.

Maksuhäiriöisten määrä on noussut huolestuttavan korkeaksi. Kymmenettuhannet ihmiset ovat vakavissa henkilökohtaisissa vaikeuksissa, sillä luottohanat ovat heille kiinni. Heidän kanssaan ei solmita edes vuokra- tai vakuutussopimuksia, jopa pankkitilin avaus on vaikeata.

Tilanne tietää entistä pidempiä jonoja kuntien sosiaalitoimistojen toimeentuloluukulle ja myös velkaneuvojien juttusille. Se tietää myös lisääntyviä sosiaalimenoja sekä ongelmia ihmissuhteisiin. Joissakin tapauksissa myös takaajien asema saattaa käydä tukalaksi.

Olisi tärkeätä, että maksuhäiriöiset palautuisivat mahdollisimman nopeasti normaalitilanteeseen ja velat olisivat hallinnassa. Kuntien velkaneuvojien ohella myös pankeilla on oma tehtävänsä.

Työtä on tiedossa paljon, mutta läheskään kaikkien ongelmaisten tilanne ei ole toivoton. Velkajärjestelyssä jos missä varhainen puuttuminen on erityisen paikallaan ja tuottaa myös toivottuja tuloksia.

Menot