fbpx
Pääkirjoitukset

Maksujen korotuksia pidettiin kohtuuttomina

Arkistokuva.

Hallitus päätti korottaa sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuja lähes kolmanneksella ensi vuoden alusta alkaen, mutta asetuksella säädetyt korotukset ovat viime kädessä kuntien ja kuntayhtymien käsissä. Ne ovat viime päivinä suhtautuneet koviin korotuksiin varsin vaihtelevasti.

Osa kunnista on päättänyt hyödyntää korotukset täysimääräisesti, mutta paljon on myös kuntia, jotka pidättäytyvät korotuksista kokonaan tai lisäävät hintoihin vain indeksikorotuksen. Näin on toimittu mm. Hämeenlinnassa. Myös Janakkalassa ja Hattulassa maksujen korotukset ovat hyvin maltillisia.

Hallituksen päätä ei ole silitetty viimeaikaisista ratkaisuista, ja sote-maksujen korotukset liitettiin oitis sarjaan väärin tehtyjä päätöksiä.

Jo pelkkä päätösprosessi teilattiin heti tuoreeltaan, vaikka hallitus toimi pitkälti samalla tavalla kuin hallitukset sitä ennenkin.

Kunnat viime kädessä ratkaisevat, mitä kuntalaiset maksavat terveyskeskuskäynneistään.

Kolmanneksen korotuksia on pidetty kohtuuttomina, koska ne koettelevat eniten vaikeimmassa asemassa olevia.

Lääkärillä käynti voi jäädä kokonaan väliin ja toimeentulotukiin turvaudutaan aiempaa enemmän. Vaikutukset voivat näkyä monella tasolla.

Korotukset kohdistuvat kaikkiin tasasuuruisiin sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuihin. Esimerkiksi terveyskeskusmaksuissa korotus merkitsee muutaman euron lisämaksua vuoden alusta alkaen. Terveyskeskusmaksu on ensi vuonna korkeimmillaan vajaat 21 euroa ja poliklinikkamaksu lähes 42 euroa. Maksukatto nousee kuitenkin samanaikaisesti runsaalla kympillä 691 euroon.

Hallitus tavoittelee korotuksilla 150 miljoonaa. Lisää on revittävä myös asiakasmaksuista, sillä sosiaali- ja terveydenhuollon kustannukset ovat nousseet kautta linjan, eikä loppua näy. Hurja kustannuskehitys ei taitu sivusta seuraamalla. Menojen kasvua on myös hillittävä.

Terveydenhuollon kustannukset tuntuvat ensimmäisenä kunnissa ja kuntayhtymissä, joten niissä on kannettava myös vastuu.

Hurjilta vaikuttaneet korotukset ovat tuoneet hallituksen ja johtavan oppositiopuolueen SDP:n kädenväännön paikallistasolle. Asetelma näkyy selvästi siinä, miten korotuksiin on suhtauduttu kunnissa.

Menot