Pääkirjoitukset

Maksuongelmat painavat yhä suurempaa joukkoa

Tiukka taloustilanne on ajamassa yksittäisiä kuluttajia yhä ahtaammalle. Kesäkuussa tehtiin ennätys, mikä kertoo paljon tilanteesta. Maksuhäiriöitä on alkuvuoden tilastoissa enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

Maksuhäiriörekisterissä oli kesäkuun lopussa lähes 373 000 kuluttajaa. Määrä kasvoi viime vuodesta viitisen tuhatta. Suomen Asiakastiedon tilastojen mukaan uusia merkintöjä on tällä hetkellä vajaat 840 000. Luvut ovat pysäyttäviä ja tilanne enemmän kuin huolestuttava.

Maksuongelmat tuntuvat myös kasaantuvan. Tilastot paljastavat, että maksuhäiriömerkinnän saaneella on keskimäärin 17 merkintää painolastinaan. Joukossa on kuluttajia, joilla voi olla jopa kymmeniä maksuhäiriömerkintöjä.

Maksuongelmia on lähes kaikille ikäryhmillä, selvästi eniten kuitenkin nuoremmille aikuisille miehille. Noin 15 prosenttia 25–44-vuotiasta miehistä kantaa murheita maksuhäiriöistä.

Tilanne ei tunnu muuttuvan: maksuongelmat johtavat usein kierteeseen, kun kuralla olevaa taloutta yritetään paikata uusilla luotoilla.

Asiakastieto pitää yllä palvelua, jolla kulutusluottoyhtiöt jakavat tietoja keskenään. Tietoja voidaan toistaiseksi kerätä vain kuluttajien suostumuksella.

Asiakkaan luottokelpoisuutta pitäisi arvioida nykyistä paremmin, mutta ns. positiivisessa luottotietorekisterissäkin on nähty puutteita. Se antaisi kuitenkin luotonmyöntäjille mahdollisuuden tarkistaa luotonhakijan todellisen tilanteen. Vastuu maksuhäiriöistä jää joka tapauksessa aina kuluttajan kontolle.

Ongelmat yhdistettiin aikaisemmin lähes aina pikavippeihin, joita firmat tarjosivat kovilla koroilla ja maksuilla monenlaisten välineiden kautta.

Kolmisen vuotta sitten määrätty korkokatto jarrutti aikansa vippibisnestä ja kuluttajien velkaantumista, mutta rahansaanti ei ole edelleenkään ongelma. Rahan jakaminen on yhä hyvää bisnestä.

Asiakastiedon arvio on, ettei käännettä parempaan ole odotettavissa ainakaan tämän vuoden aikana. Maksuhäiriömerkinnät eivät vähene, kun luottoja on miltei rajattomasti tarjolla ja ottajia riittää.

Tieto velkaantumisen ja häiriömerkintöjen seurauksista ei tunnu tavoittavan vieläkään kaikkia kuluttajia.

Uusimmat