Pääkirjoitukset

Maltillinen Terho olisi turvallinen valinta

Perussuomalaiset ovat uuden edessä viime viikonlopun jäljiltä.

Puolueen pitkäaikainen puheenjohtaja, maisterisjätkä Timo Soini ei enää hae jatkokautta Jyväskylän puoluekokouksessa, mutta ulkoministerinpaikka häntä edelleen kiinnostaa.

Helpottuneena ja haikeana luopumisratkaisunsa tehnyt Soini aloitti näin puheenjohtajakisan, jolla saattaa olla vaikutuksia myös maan hallituksen kokoonpanoon.

Puheenjohtajana Soini teki puolueelleen pitkän ja toisinaan raskaan päivätyön.

Perussuomalaiset nousi hänen aikakaudellaan täydellisestä marginaalista ja vitsailujen kestokohteesta ensin suureksi puolueeksi ja tämän jälkeen vastuulliseksi hallituspuolueeksi.

Matkan varrelle on mahtunut sekä poliittista historiaa jytkyineen että kokemattomien puolueen jäsenten ja jopa kansanedustajien typeryyksiä.

Tulevasta puheenjohtajakilpailusta näyttäisi muodostuvan kahden kauppa – mikäli kiistelty europarlamentaarikko Jussi Halla-aho ylipäänsä lähtee ehdolle.

Halla-aholla on runsaasti kannattajia sosiaaliseen maahanmuuttoon kriittisesti suhtautuvien piireissä, mutta varautuneen oloisesta ja yhteen asiaan keskittyvästä Halla-ahosta ei välttämättä ole suurten massojen villitsijäksi.

Eilen kisaan ilmoittautunut perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho saattaisi tästä syystä olla huomattavasti turvallisempi valinta puolueelle.

Perussuomalaisvaikuttaja Raimo Vistbacka kertoi jo pelkäävänsä, että ”osa porukasta lyö hanskat tiskiin”, mikäli Halla-aho valittaisiin.

Terho taas on Halla-ahoa enemmän yleispoliitikko, eikä hän jaa mielipiteitä niin voimakkaasti kuin kovien arvojen eiralainen euroedustaja.

Sampo Terhon mukaan perussuomalaisuus pitää nyt keksiä uudelleen, mitä tämä ikinä tarkoittaakaan. Joka tapauksessa puolueen kannatus on hiipunut pahasti viime eduskuntavaaleista, joten jotain pitää tehdä.

Hallituksessakin pitäisi jatkaa, vaikka duunaria on kuritettu ja Suomeen on saapunut ennätyksellisesti maahanmuuttajia juuri perussuomalaisten hallituskauden aikana.

Äänestäjät pitäisi uuden puheenjohtajan aikakaudella löytää uudelleen. Toisaalta gallupit ovat ennenkin pettäneet.

Päivän lehti

27.5.2020