fbpx
Pääkirjoitukset

Maltti on ainoaa viisautta eduskuntakeskustelussa

Eduskunta aloitti tiistaina rankan syyskautensa – kesälomansa jälkeen.

Juha Sipilän (kesk.) hallitus on valmistellut pitkän listan lakiesityksiä. Niitä on tulossa eduskuntaan 162.

Keskiviikkona hallitus jatkaa synkkävireistä savottaansa budjettiriihessä.

Budjetin laadintaa säestävät mustanpuhuvat talousennusteet, ja hallituksen tulevat leikkaukset koskevat jo valmiiksi sellaisia ihmisryhmiä kuin opiskelijoita, lapsiperheitä ja eläkeläisiä.

Pääministeri Juha Sipilä antaa eduskunnalle ilmoituksen yhteiskuntasopimuksen kaatumisen jälkeisistä toimista. Suomen kilpailukyvyn ja lopulta suomalaisten hyvinvoinnin turvaaminen on asialistalla ylivertaisen tärkeä.

Vaalien jälkeinen syysistuntokausi sisältää poikkeuksellisen paljon latausta ja jopa jännitteitä. Eduskunta ei saanut työtään kuin häthätää käyntiin, kun sen kesäloma jo koitti. Sittemmin koko Eurooppa on joutunut pakolaiskriisin kouriin.

Eduskunnan puhemies Maria Lohela (ps.) sanoi maanantaina, että syysistuntokauden alkaessa kiinnitetään erityistä huomiota maahanmuuttoa ja turvapaikanhakijoita koskevan keskustelun asiallisuuteen.

Lohela on aikaisemmin saanut kritiikkiä maahanmuuttoa koskevista mielipiteistään. Niiden sisältämiä väitteitä on oikonut muiden muassa Suomen Pakolaisapu. Nyt puhemies Lohela on kuitenkin täysin oikealla asialla. Maltti on ainoaa viisautta eduskuntakeskustelussa.

Kansalaiset kaipaavat eduskunnalta asiallista esimerkkiä. Se tarkoittaa ennakkoluulojen ja väärien käsityksen kitkemistä. Asioista on puhuttava suoraan ja totuudenmukaisesti, ei ikinä vähääkään vääristellen. Pelkoja ei pidä lietsoa, kun aivan ensimmäiseksi on kysymys hädänalaisten auttamisesta.

Runsaat 100 päivää istuneen Sipilän hallituksen onnistumiset ja epäonnistumiset mitataan ensimmäiseksi eduskunnassa.

Opposition tehtävä on esittää vaihtoehtoja, mikä ei tarkoita pelkästään hallituksen esitysten vastustamista, vaan rakentavaa vuoropuhelua, jonka tuloksena saadaan aikaan mahdollisimman hyviä päätöksiä. Siten myös keskeisillä oppositiopuolueilla demareilla, vihreillä ja vasemmistoliitolla on vastuunsa maan asioista.

Erityinen huomio kohdistuu myös siihen, miten suorina Timo Soinin (ps.) rivit seisovat hallituksen leikkausesitysten takana.

Menot