fbpx
Pääkirjoitukset

Maltti on paikallaan joulukaupassa

Veronpalautusten odotetaan päätyvän kaupan kautta joulupukinkontteihin.
Vuonna 2017 joulukauppa ei käynyt odotetun vilkkaasti. Nyt ennustetaan kansalaisten kuitenkin käyttävän lahjaostoksiin viimevuotista enemmän rahaa.

Veronpalautukset ropsahtavat kansalaisten tileille tiistaina. Se on noin viikkoa myöhemmin kuin tavallisesti.

Nyt palautuksia maksetaan ennätysmäisen paljon, noin 2,9 miljardia euroa. Se on 13 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.

Tämän ennakoidaan aiheuttavan joulukauppaan melkoisen kliimaksin tulevien parin viikon aikana.

Nordean julkaiseman tutkimuksen mukaan tänä vuonna ihmiset suunnittelevat käyttävänsä joulun valmisteluun lähes 600 euroa. Se on melkein satasen enemmän kuin vuosi sitten.

Lahjoihin kansalaiset arvelevat kuluttavansa keskimäärin 340 euroa ja muuhun joulun valmisteluun 240 euroa. Kauppiaat odottavat tiistaita jo toiveikkaina. Lahjakontteihin päätynee perinteisesti elektroniikkaa, leluja, vaatteita ja makeisia.

Yhä suurempi osa niistä tilataan verkosta ja ulkomailta, joten osa joululahjarahoista menee suoraan Suomen ulkopuolelle.

Joulukaupan avauspamauksena pidetään nykyään Black Fridayta, Mustaa perjantaita, joka ajoittuu marraskuun loppupuolelle. Tänä vuonna viikon pituiseksi kasvaneen kauppatapahtuman aikana käytiin ennätysmäisen paljon verkkokauppaa.

Joulukauppa on tärkeä piristysruiske kaupoille ja muille yrityksille. Kun se onnistuu, se näkyy myös työllisyydessä. Joulukaupan paheksuminen onkin turhaa hurskastelua. Sen sijaan maltti ja järki ovat paikallaan joulupukin konttia täytettäessä.

Jouluhuumassa ostetaan paljon turhaa ja tarpeetonta. Lisäksi jo Mustan perjantain kerrotaan täyttäneen kaikki muoviroskikset.

Osa kansalaisista ei halua mukaan kulutusjuhlaan esimerkiksi ilmastosyistä. Nordean tutkimuksen mukaan kolmisen prosenttia joulua viettävistä ihmisistä ei aio hankkia lahjoja lainkaan.

Lahjoina voi toki antaa palveluita ja niin monet tekevätkin. Yhä enemmän suosiota ovat saaneet myös aineettomat lahjat kuten lahjoitukset hyväntekeväisyyteen.

On mielenkiintoista nähdä, mitä vuoden kuluttua tapahtuu, kun veronpalautukset maksetaan porrastetusti jo elokuusta alkaen. Rahat ehtii siis sujuvasti tuhlata ennen kuin joululahjat tulevat ajankohtaisiksi.

Menot