Pääkirjoitukset

Maratonkokous toi vastuullisen päätöksen

Maalaisjärjellä ajateltuna kuuden tunnin maratonkokous siitä, lähteäkö ylipäänsä neuvottelemaan Suomen taloutta mahdollisesti tukevasta kilpailukykysopimuksesta, kuulostaa kovin erikoiselta.

Sellaista suomalainen työmarkkinapolitiikka kuitenkin juuri nyt on. Monimutkaista, vaivalloista ja tuskallista.

Palvelualojen ammattiliitto Pam on Suomen suurin ammattiliitto, ja se siis sittenkin lähtee kiky-neuvottelupöytiin. Aikaa yleensä vaativiin alakohtaisiin soveltamisneuvotteluihin on niukasti. Tilannetta hankaloittaa se, että työn alla on noin kolmesataa työehtosopimusta.

Pamin hallitus teki joka tapauksessa vastuullisen ratkaisun pariviikkoisen jahkailun jälkeen. Näin se osoitti muun ohella solidaarisuutta ammattiyhdistysliikettä kohtaan; SAK:n jättijäsenliitto ei halunnut olla esteenä muiden liittojen neuvotteluille.

Elinkeinoelämän Keskusliiton suuntaan Pam viestitti, että kilpailukykysopimus kelpaa ainakin periaatetasolla valtaosalle palkansaajista.

Pamin hallituksessa tultiin siihen ilmeiseen johtopäätökseen, että jos pitää valita jokin huonoista vaihtoehdoista, kannattaa valita se, jossa on mahdollisuudet saada oma ääni kuuluviin.

Pam peräänkuuluttaa aitoja neuvotteluja osa-aikaisten työntekijöiden aseman turvaamisesta, yritysten selviytymislausekkeen reunaehdoista, oman sairausilmoituksen edistämisestä sekä luottamusmiesten oikeuksien parantamisesta.

Ei vaikuta mahdottomalta, eikä välttämättä edes kohtuuttomalta – ainakaan tietynlaisissa organisaatioissa.

Monilla työpaikoilla on huomattu esimerkiksi se, että sairauslomapäivät itse asiassa vähenevät, kun työntekijät voivat olla päivän, kaksi sairauslomalla omalla ilmoituksella.

Tämä perustuu siihen, että lääkärin allekirjoittama kolmen päivän nuhakuumeloma käytetään yleensä täysimääräisesti, vaikka viimeisenä päivänä työntekijä ei sairas enää olisikaan.

Usein toistuvien sairauspoissaolojen taas tulisi johtaa työpaikalla vaikkapa varhaisen välittämisen keskusteluihin.

Selvää on myös se, että selviytymislausekekin pitää neuvotella reiluksi molempien puolien näkökulmasta.

EK:n hallituksen vastapäätös neuvottelujen aloittamisesta ei tullut enää yllätyksenä.

Ehkä tästä tulee sittenkin jotain – yhdessä sopimalla.

Päivän lehti

27.9.2020

Fingerpori

comic