Pääkirjoitukset

Markkinoiden muutos yhä piikkinä lihassa

Markkinoiden muutos on ollut pitkään piikkinä HKScanin ja Atrian lihassa. Uusimmat taloustiedot kertovat siipikarjaliiketoiminnan noususta.
HKScan on onnistunut reivaamaan kurssiaan mutta on yhä tappiollinen. Kuva: Seppo Pessinen
HKScan on onnistunut reivaamaan kurssiaan mutta on yhä tappiollinen. Kuva: Seppo Pessinen

Kotimaiset elintarvikejätit Atria ja HKScan ovat taistelleet vuosia niin tuontia kuin toisiaankin vastaan.

Lihataloista kurimuksessa on ollut varsinkin HKScan, joka on myllännyt johtoaan ja vähentänyt työntekijöitään ankaralla kädellä saadakseen kurssin oikenemaan.

Talousvaikeuksissa kamppaillut HKScan sai punnerrettua huhti-kesäkuussa tappionsa vuoden takaisesta 16,6 miljoonasta 2,5 miljoonaan euroon. Tappiota kertyy yhä, mutta suunta on sentään oikea.

Yhtiö onnistui kuin onnistuikin suunnatussa osakeannissaan. Vahvistunut pääomarakenne ja nettovelkojen lasku antavat jo hiukan tilaa hengittää mutta eivät hengähtää. Yhtiön on jatkettava taloutensa tervehdyttämistä.

Yhtiö odottaa tehostamisohjelmiensa ja korjaustoimiensa alkavan tuottaa tulosta tänä vuonna.

Elintarviketalo Atria on välttänyt isompien riskien laukeamisen ja on menestynyt paremmin kuin kilpailijansa.

Atria sai huhti-kesäkuussa kokoon 5,1 miljoonan euron liikevoiton eli liki saman kuin vuotta aiemmin, vaikka alkuvuosi sujui heikosti. Yhtiö odottaa liikevoiton nousevan tänä vuonna.

Yhtiöiden tulosparannuksesta on kiittäminen etenkin siipikarjaliiketoimintaa. HKScanin Rauman broileritehtaan alkukompurointi on jo historiaa.

Kananlihan yhä kasvanut kysyntä viittaa siihen, että kuluttajien käyttäytyminen on muuttunut. Punaisen lihan kulutus vähenee ja kananlihan kulutus nousee. Kehitykseen vaikuttavat myös ympäristöarvot.

Lihatalojen on nostettava eläinten hyvinvointi, ympäristövastuu ja ilmastovaikutukset yhä isompaan rooliin yhteiskunnallisessa keskustelussaan.

Sikateurastuksessa on Suomessa ylikapasiteettia, mikä lisää huolta Forssan yksikön tulevaisuudesta. Forssan laitos on kuitenkin yhtiölle tärkeä.

Globaalisti lihankulutus on tulevina vuosina kasvussa. Suomen lihatalot ovat Kiinan-viennissään saaneet vetoapua Kiinassa leviävästä afrikkalaisesta sikarutosta, joka on romahduttanut maan omaa sianlihantuotantoa ja nostanut sianlihan hintaa Euroopassa.

Toisen epäonni on toisen onni.