Pääkirjoitukset

Massiivisesta iskusta arvaamattomat seuraukset

Maailmanpolitiikan mannerlaatat eivät ehkä järisseet edellisyönä, mutta värähtelyä oli havaittavissa ilman seismografiakin. Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump osoitti, että hän pystyy hyökkäämään järeämmilläkin keinoilla kuin Twitter-viesteillä.

Kymmenillä risteilyohjuksilla toteutettu massiivinen kostoisku Syyrian hallinnon lentotukikohtaan kiristää suurvaltojen välejä, ja voimakeinoilla saattaa olla pitkäkestoisia ja arvaamattomia seurauksia.

Ohjusiskulla Trump todisti sen, että hän toimii nopeasti, voimakkaasti ja myös arvaamattomasti. Toisaalta Trump näytti, ettei maailmanpoliisin katse ole vain oman maan työpaikoissa tai talousasioissa.

Trumpin ulkopoliittinen strategia on kuitenkin arvailujen varassa. Vielä viime viikolla Yhdysvallat jätti selvästi tilaa Bashar al-Assadin säilymiselle vallassa. Nyt tunnelmat ovat muuttuneet. Nopea suunnanmuutos lisää ennakoimattomuutta ja sitä kautta epävakautta.

Toivon mukaan ohjusiskun ensisijainen viesti menee perille diktaattori al-Assadille. Sodan sääntöjä yksiselitteisesti rikkovaa toimintaa ei hyväksytä. Syyriassa menehtyi viikolla yli 80 siviiliä kemiallisin asein tehdyssä barbaarisessa iskussa.

Yhdysvaltojen tekemiä kostotoimia on tarkasteltava – inhimillistä kärsimystä yhtään vähättelemättä – laajemmassa poliittisessa perspektiivissä.

Al-Assadin hallintoa tukeva Venäjä koki, että amerikkalaisten voimakeinot vaurioittavat vakavasti Yhdysvaltojen ja Venäjän välisiä suhteita. Venäjä vaatikin YK:n turvaneuvostoa hätäkokoukseen.

Amerikkalaisten isku oli kansainvälisen oikeuden vastainen, mutta sotarikoksilla on tapana jatkua, jollei asiaan reagoida voimakkaasti. Hermokaasuhyökkäyksen jälkeen oli välttämätöntä asettaa rajoja al-Assadille.

YK:n turvallisuusneuvostosta valtuutusta olisi toisaalta turha hakea, sillä Venäjä asettuu asiassa poikkiteloin.

Suomen ulkoministeri Timo Soini (ps.) muistutti viisaasti, että kemiallisten aseiden käytön jälkeen sekä toiminta että toimimattomuus ovat viestejä, eikä hermokaasun käyttö voi jäädä seuraamuksitta.

Syyrian katastrofi ei ratkea voimankäytöllä. Al-Assadin hallinto taistelee terroristiryhmiä vastaan, ja Isis on koko läntisen maailman vihollinen.

Ratkaisua pitää jatkossa hakea maltillisesti neuvottelupöydistä.

Päivän lehti

25.9.2020

Fingerpori

comic