Pääkirjoitukset

Matkailussa on yhä valtavasti potentiaalia

Matkailu on merkittävä elinkeino, jossa on edelleen valtavasti potentiaalia. Suomessa kirjataan vuosittain yhtä paljon rekisteröityjä yöpymisiä kuin Suomessa on asukkaita ja määrän uskotaan kasvavan neljän, viiden prosentin vuosivauhtia.

Luvut ovat muutenkin hengästyttäviä. Vientiin rinnastettava matkailutulo ulkomailta on nelisen miljardia euroa ja matkailun kokonaiskysyntä on suunnilleen kolminkertainen.

Suomessa käväisee vuosittain noin seitsemän miljoonaa ulkomaista matkailijaa ja ala työllistää noin 140 000 työntekijää. Komeita lukuja, jotka jäävät usein vähälle huomiolle.

Venäläisten matkailijoiden määrä on notkahtanut muun muassa talouspakotteiden takia, mutta matkailijavirran odotetaan kääntyvän kasvuun jo tämän vuoden aikana.

Kasvu löytyy kuitenkin Aasiasta. Lentoliikenne Kaukoitään on kasvanut, ja Suomi pohjoisena eksoottisena maana kiinnostaa erityisesti japanilaisia ja kiinalaisia.

Tunnetuimmat matkailukohteet vievät suurimman osan matkailijavirrasta, mutta kasvu avaa mahdollisuuksia muillekin. Matkailuelinkeino voi kasvaa Kanta-Hämeessäkin, kunhan asiaan paneudutaan.

Suomessa on käynyt tänäkin vuonna runsaasti ulkomaisia matkanjärjestäjiä, jotka ovat etsineet uusia kohteita eurooppalaisille matkailijoille. Kiinnostus on kasvamassa.

Luonto on ollut valtti kasvavassa matkailubisneksessä, Pelkkä erämaa tai paikka järven rannalla ei kuitenkaan riitä, vaan kohteissa on oltava myös uusia palveluja. Turisti mielii valmiisiin pöytiin ja on myös valmis maksamaan palveluista. Tässä piilee valtavasti mahdollisuuksia.

Esimerkiksi eteläisen Suomen luontokohteet ovat vain runsaan tunnin matkan päässä pääkaupunkiseudulta ja maan keskeiseltä kansainväliseltä lentokentältä. Kysymys kuuluu, onko sitä riittävästi hyödynnetty?

Kansallispuistot ja muut luontokohteet ovat kasvattaneet kävijämääriään, mutta massaturismiin on pitkä matka. Palveluita puuttuu ja markkinointi on yhä lapsenkengissä.

Häme on omatoimiselle matkailijalle oiva kohde, mutta suurempi lomaliikenne suuntautuu valitettavasti yhä muualle.