Pääkirjoitukset

May pehmittää unionimaita jo ennakolta

Mitä tapahtuu Euroopan unionille, jonka Britannia on päättänyt kesäkuussa järjestetyn kansanäänestyksen perusteella jättää? Unionista häipyy toiseksi suurin nettomaksaja, toiseksi suurin talous ja suurin sotilasmahti.

Entä mihin Britannia suuntaa, ja millaisen suhteen Britannia luo unionin kanssa?

Vastauksia ei tietysti tiedä vielä kukaan, koska edes virallista eroaietta ei ole ilmoitettu EU:lle. Silti suuria linjapuheita pidetään jo.

Britannian pääministeri Theresa May on kertonut, että ilmoitus on tulossa viimeistään maaliskuun loppuun mennessä. Tätä ennen May esittelee linjauksiaan, tunnustelee maaperää ja pehmittää unioniin jääviä maita ennakolta.

May esimerkiksi haluaa neuvotella sopimuksen, joka takaa brittiyrityksille mahdollisimman paljon toimintamahdollisuuksia EU:n sisämarkkinoilla myös maan erottua unionista.

Vastavuoroisesti May lupaa unioniin jäävien maiden yrityksille samanlaiset toimintaedellytykset Britannian alueella.

Konservatiivien puoluekokouksessa puhunut May kuitenkin korosti, ettei Britannia aio luopua tärkeänä brexit-teemana olleesta vapaan liikkuvuuden rajoittamisesta.

Tässä kohdassa Britannian ja EU:n intressit menevät ensimmäisen kerran ristiin.

Saksan liittokansleri Angela Merkel vastasi jo seuraavana päivänä, etteivät britit tule pääsemään yhteismarkkinoille, jos Britannia ei hyväksy ihmisten vapaata liikkumista.

Merkelin pelkona on se, ettei EU kytkisikään vapaata pääsyä sisämarkkinoille liikkumisvapauteen. Euroopassa saattaisi sen jälkeen levitä liike, jossa jokainen jäsenmaa tekee mitä huvittaa – ja näin koko EU olisi jo vaarassa. Varmemmaksi vakuudeksi Merkel myös kehotti saksalaisyrityksiä seisomaan vahvasti maan tiukan brexit-linjan takana, vaikka se merkitsisi eurojen menetyksiä.

Britannian EU-eron ehdoista ja uudesta asemasta suhteessa unioniin sovitaan parin seuraavan vuoden aikana. Panokset ovat valtavat, eivätkä asiat ratkea ilman kompromisseja.

Neuvottelujen kokoluokasta kertoo esimerkiksi se, että pelkästään Britannian finanssisektorin liikevaihto putoaisi tuoreen tutkimuksen mukaan yli 40 miljardia euroa, jos yritykset eivät pääsisi vapaasti EU-alueelle. Samalla jopa 75 000 kovapalkkaista työpaikkaa voisi kadota.

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic