Pääkirjoitukset

Mayn taktinen veto uhkaa jäädä torsoksi

Britannian pääministeri, konservatiivipuolueen Theresa May on parlamenttivaalien ennakkosuosikki, mutta työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn on parantanut viime hetkinä otettaan. Molemmat korostivat iskujen jälkeen tuimasti maan turvallisuutta.

Corbyn koettaa kampittaa Mayta tähdentämällä, että sisäministerinä May oli päättämässä poliisimäärien leikkaamisesta. Corbyn lupailee valtaan päästessään hövelisti tuhansittain poliiseja, tiedusteluväkeä, palomiehiä, vartijoita ja rajavartijoita.

Parlamenttivaalien asetelma on sitten huhtikuun mullistunut. Kovaotteinen May taktikoi tuolloin konservatiivien suosion huipulla ja halusi ennenaikaisilla vaaleilla betonoida vahvan aseman brexit-vääntöön Euroopan unionin kanssa. Vaalivoitto vahvistaisi lisäksi pääministerin omaa asemaa.

Riskinä on, että parissa kuukaudessa ehtii tapahtua muutoksia. Uhkapeli voi kostautua. Nolosti kävi ex-pääministeri David Cameronillekin, kun EU-jäsenyyden kannattajat hävisivät brexit-äänestyksen.

Konservatiivien suosio on sitten kevään laskenut ja työväenpuolueen noussut.

Terroriteon jälkeinen pelokas ilmapiiri vaikeuttaa entisestään vaalituloksen ennakointia. May pyrkii vahvoilla lausunnoillaan käännyttämään epävarmat äänestäjät.

Vaalituloksella on merkitystä siihen, miten Britannian ero EU:sta toteutuu.

Hävitessään konservatiivipuolue joutuu pulmiin, sillä sen on tyytyminen vähemmistöhallitukseen tai muodostettava koalitiohallitus.

Uhkana on maan poliittinen kaaos, jos konservatiivien jahtaama kova brexit ei löydä kyllin puoltajia.

May haluaa, että Britannia irtaantuu EU:n sisämarkkinoista ja ottaa päätösvallan EU-kansalaisten maahantulosta kokonaan itselleen. Se on helpommin sanottu kuin tehty.

Konservatiivien voitto rauhoittaisi eroneuvotteluiden ilmapiiriä. Se olisi tarpeen, sillä kahden vuoden neuvotteluissa riittää kierroksia.

Jos voitto jää kovin niukaksi, britit joutuvat istumaan neuvottelupöydässä keikkuvilla tuoleilla. Vaalit paljastavat, missä brittien rintamalinjat taistossa kulkevat.

Uusimmat