Pääkirjoitukset

Mayn uhkapeli toikin arvovaltatappion

Suomessa poliitikot muistuttavat usein hanakasti, etteivät mielipidemittaukset oikeastaan merkitse mitään, vain vaalit ratkaisevat. Ilmeisesti tätä vanhaa viisautta ei tunneta Lontoossa tai ainakaan sitä ei muistettu ennen eilistä.

Britannian pääministeri Theresa May päätti järjestää ennenaikaiset parlamenttivaalit tilanteessa, jossa konservatiivien rökälevoitto näytti väistämättömältä.

Pääministeri May pelasi uhkapeliä ja uskoi voivansa kasvattaa merkittävästikin konservatiivien parlamenttipaikkamäärää. Toisin kävi, työväenpuolue sai huomattavasti vankemman kannatuksen kuin odotettiin.

Konservatiivit kuitenkin säilyttivät suurimman puolueen asemansa, mutta menettivät enemmistön.

Tuloksen taustalla nähtiin tulkitsijasta riippuen nuorten kasvanutta äänestysaktiivisuutta, myönteisempää suhtautumista Euroopan unioniin ja suoranaista vihaa konservatiivien leikkauspolitiikkaa kohtaan.

Muutaman päivän sisällä nämä analyysit toivottavasti syvenevät.

Vaalinöyryytyksestä ja henkilökohtaisesta arvovaltatappiostaan huolimatta pääministeri May haluaa muodostaa hallituksen. Työväenpuolueesta ehti jo kuulua vaatimuksia pääministerin eroilmoituksesta, mutta oppositiosta on tunnetusti helppo huudella.

On silti selvä, ettei pääministeri Mayn asema ole helppo. Ennenaikaisilla parlamenttivaaleilla May haki vahvempaa mandaattia erityisesti brexit-neuvotteluihin, mutta nyt vaikuttaa siltä, että Mayn haikailema vahva ja vakaa hallitus on pelkkä haave.

Yllätyksellinen vaalitulos vaikuttaa todennäköisesti myös Britannian EU-eroneuvotteluihin. Osapuolten piti aloittaa neuvottelut Brysselissä ennen juhannusta, mutta Britannian sisäpoliittinen sekaannus saattaa siirtää aikatauluja.

Brexitin peruuntumiseen ei usko juuri kukaan, mutta epäselvää on se, millaista eroa Britannia nyt oikeastaan haluaa ja minkälaisilla ehdoilla. Kysymys on Euroopan unionille suuri ja periaatteellinen; raha, pääsy EU:n sisämarkkinoille ja työvoiman vapaa liikkuvuus ovat neuvotteluissa päällimmäisinä esillä.

Mainos