fbpx
Pääkirjoitukset

Menetettyjä työpaikkojaon vaikea paikata uusilla

Hallituksen alkutaival on kulunut parin suuremman tulipalon sammuttamiseen. Tulikuumat Kreikka-neuvottelut eivät tulleet yllätyksenä, mutta etenkin tietotekniikkajätti Microsoftin matkapuhelinten alasajo oli kesälomiaan aloittaneelle hallitukselle ikävä yllätys. Hallitus on reagoinut siihen liikuttavan yksimielisesti.

Ministeriautojen jono on käynyt lohduttamassa kokonaisen toimialan menettäneitä salolaisia ja presidenttikin poikkesi ohikulkumatkallaan jakamassa myötätuntoa entiselle kotiseudulleen.

Salon seutu on saamassa tarvittavaa tukea ja viisaita neuvoja. Kaupungissa on vuosikymmenten kokemus matkapuhelinten suunnittelusta ja tuotekehityksestä, joten maailmanluokan osaamista riittää. Siinä on valtavasti hyödynnettävää, ja insinööriosaamisella on varmasti myös kysyntää.

Euroryhmän maratonneuvotteluista suoraan Saloon kiiruhtanut pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kannusti microsoftilaisia perustamaan yrityksiä. Pääministerin mielestä tärkeintä on saada talousalueelle myös uusia yrityksiä muualta. Pääministeri ei liiemmin miettinyt, että nekin voivat olla muualta pois.

Yrittäjäksi ei lähdetä hetken mielijohteesta, mutta Nokian aikanaan hylkäämä Oulu kelpaa kuitenkin kannustavaksi esimerkiksi. It-osaajien joukosta on noussut parissa vuodessa uusia yrityksiä kuin sieniä sateella ja työttömäksi jääneet ovat työllistyneet varsin hyvin.

Kaikilla työpaikkoja menettäneillä paikkakunnilla, kuten Hämeenlinnassa ja laajemminkin Kanta-Hämeessä seudulla, ei kaikki ole sujunut yhtä onnekkaasti. Ongelmat ovat kuitenkin samoja, vaikkakin pienemmässä mittakaavassa. Salon ja Oulun raskaat menetykset nousivat kertaheitolla valtakunnallisiksi uutisiksi pitkälti Nokian ja Microsoftin ansiosta. Yhtä vahvasti reagoitiin aikanaan myös paperiteollisuuden alasajoihin. Myötätunto ja tuki ovat sen mukaisia.

Hämeenlinnan suuret teolliset työnantajat ovat vähentäneet yt-neuvottelujen seurauksena muutamassa vuodessa satoja työpaikkoja. Kun työpaikkojen kato on vähittäistä, eikä se koske yhtä yksittäistä työantajaa, rakennemuutosalueen tuet ovat jääneet saamatta.

Jäljet ovat näkyvissä vanhoilla tehdaspaikkakunnilla. Niille leimallista ovat sitkeä työttömyys ja muuttotappiot. Hiljaa taantuviin paikkakuntiin kiinnitetään yllättävän vähän huomiota.

Menot