Pääkirjoitukset

Metsäteollisuus puristaa kaiken irti tuotannostaan

Metsäteollisuus on tahkonnut hurjaa tulosta, mutta sekään ei tunnu riittävän kovassa vauhdissa oleville yhtiöille.

Vahvaa tasettaan esitellyt UPM arvioi ympäri Eurooppaa olevien paperitehtaidensa kilpailukyvyn. Laskevilla paperimarkkinoilla se voi tarkoittaa paperikoneiden alasajoa.

Metsäjätti pakottaa yksikkönsä kovaan keskinäiseen kisaan ja siinä mitataan samalla myös eri maiden kilpailukykyä investointikohteena. Suomen paperitehtaatkaan eivät ole erikoisasemassa.

Viestiä suunnataan myös kansalliseen päätöksentekoon. Metsäteollisuuden toimintaympäristöä ei pidä heikentää, ja vientiteollisuuden puujalkaa pitäisi arvostaa enemmän.

Viidellä paikkakunnalla joudutaan joka tapauksessa jännittämään lopputulosta, joukossa Rauman tehdas, jonne rahdataan raaka-ainetta kantahämäläisistä metsistä. Leimakirveen isku Suomeen olisi paha takaisku.

UPM:n pääjohtajan Jussi Pesosen kommentit kilpailukyvystä ovat paljon puhuvia. Suomen yksiköt ovat samalla viivalla Keski-Euroopan yksiköiden kanssa. Suomessa on neljä metsäjätin 14 paperitehtaasta. Paperikoneita on 30, joista kolmannes Suomessa.

Saksalaistehtaalla on Pesosen mukaan muutaman kympin etumatka paperitonnia kohti suomalaiseen tehtaaseen verrattuna. Pääjohtaja syyttää energian hintaa ja – yllätys yllätys – logistiikkakustannuksia, jotka ovat kuulemma Suomessa Keski-Eurooppaa korkeampia. Raaka-aineen hinta ja laatu jäivät tällä kerralle vähemmälle huomiolle.

Paperitehtaat ovat saaneet olla pitkään rauhassa paperikoneiden alasajojen jälkeen.

Paperia jalostetaan yhä ahtaammassa raossa. Printtipaperin kysyntä putoaa muutaman prosentin vuosivauhtia ja maailmanmarkkinoilla on runsaasti ylikapasiteettia. Vain tehokkaimmat yksiköt pysyvät pelissä. UPM:n viesti on äärimmäisen selvä, eikä se jätä tilaa spekulaatioille.

Metsäyhtiöiden tuloksentekokoneet ovat tällä hetkellä muualla kuin printtipaperin valmistuksessa. Sellun kova menekki on kasvattanut metsäteollisuuden tulosta pitkään ja uudet tuotteet biodieselistä alkaen paikkaavat paperinvalmistuksen alamäkeä. Metsäyhtiöiden tulokset ovat merkittäviä ja antavat uskoa myös viennin vahvistumiseen.

Päivän lehti

26.11.2020

Fingerpori

comic