Pääkirjoitukset

Metso kiinnostaa skotlantilaisyritystä

Väitteet suomalaisen raskaan teollisuuden heikosta kilpailukyvystä ja kannattavuudesta joutuvat kokonaan uuteen valoon, kun tarkastellaan ulkomaisten kilpailijoiden mielenkiintoa suomalaisyrityksiä kohtaan. Muutama viikko sitten ruotsalainen SSAB ja suomalainen Rautaruukki kertoivat yhdistymisestään.

Muutaman viikon ajan on kuiskittu myös konepajayhtiö Metson myynnistä tai yhdistymisestä jonkun muun alan kansainvälisen kilpailijansa kanssa. Huhut saivat lopulta tiistaina vahvistuksen, kun Metso tiedotti saaneensa skotlantilaiselta Weir Groupilta ehdotuksen yhdistymisneuvottelujen aloittamisesta.

Niin Metson ja Rautaruukin vaiheilla liikkuvat kumppaniehdokkaat osoittavat, että suomalaisyhtiöt ovat niin tuotevalikoimiltaan, osaamiseltaan ja tuloskunnoltaan kiinnostavia yrityksiä. Jos ne olisivat heikoissa kantimissa, niitä tuskin olisi kukaan tosissaan ostamassa.

Konepajayhtiö Metso syntyi viime vuosituhannen lopulla Valmetin ja Rauman fuusioiduttua. Se on ollut maailmanlaajuisesti merkittävä paperitehtaiden rakentaja. Metso osti ruotsalaisen Svedalan, jolloin sen asema kaivosteollisuuden laitetoimittajana vahvistui.

Viime vuonna Valmet syntyi uudestaan, kun Metso pilkottiin kahtia. Valmet jatkaa perinteitä biopohjaisia raaka-aineita käyttävän teollisuuden laitevalmistajana. Metso tekee koneita ja laitteita kaivoksiin ja maanrakennukseen sekä öljy- ja kaasuteollisuudelle. Lisäksi yhtiö jatkaa prosessiteollisuuden laitteiden tuotantoa.

Metso on alallaan iso konepajakeskittymä. Sen liikevaihto on noin 3,8 miljardia euroa, työntekijöitä on noin 16 000 viidessäkymmenessä eri maassa. Weir Group on liikevaihdoltaan Metsoa pienempi, mutta kannattavuudeltaan sitä parempi. Yhtiöiden tuotesortimentti on melko yhtenevä ja ne kilpailevat keskenään maailmanmarkkinoilla.

Metso lukeutuu ilman muuta kokonsa ja osaamisena perusteella suomalaisen suurteollisuuden kärkijoukkoon. Sen suurin yksittäinen omistaja on valtion sijoitusyhtiö Solidium noin kymmenen prosentin osuudella. Pörssiyhtiö Metso ei ole varsinainen valtionyhtiö eikä valtio käytä yhtiössä isännän ääntä.

Ratkaisua mahdollisesta myynnistä tai yhdistymisestä tutkii ja valmistelee yhtiön hallitus. Sen tehtävänä on punnita tarkoin eri vaihtoehdot, joista yksi on luonnollisesti sekin, että Metso jatkaa itsenäisenä yhtiönä ja torjuu muut vaihtoehdot.

Suuren ja menestyvän suomalaisyrityksen myynti ulkomaille ei voi olla läpihuutojuttu. Yrityskauppa tietää yleensä myös menetyksiä ja tytäryhtiötaloudessa arki on aina epävarmempaa kuin itsellisessä yrityksessä.

Metson nykyisiä osakkeenomistajia, mukaan luettuna Suomen velkainen valtio, Weir Groupin ostotarjous epäilemättä kiinnostaa. Se on valmis maksamaan Metson osakkeesta 30 euroa kappaleelta, mikä tekisi suomalaisyrityksestä neljän miljardin euron arvoisen. Se on niin suuri summa, ettei skottiyhtiö ole vain ostamassa kilpailijaansa pois markkinoilta.

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic