Pääkirjoitukset

Microsoftin kiinnostus oli sittenkin lyhytjänteistä

Microsoftin suomalaisille keskiviikkona tarjoilema uutinen, älypuhelinliiketoiminnan käytännön alasajo, ei tullut alaa seuraaville enää isona yllätyksenä.

Nokialta kalliilla ostettu liiketoiminta on tuottanut vain tappioita, ja kysymys oli oikeastaan vain siitä, kuinka kauan Microsoft haluaa yhtä bisneshaaraansa tekohengittää.

Kovin pitkäjänteistä ei Microsoftin kiinnostus lopulta ollut.

Tavallaan ratkaisu oli looginen ja ymmärrettävä, sillä matkapuhelinbisnes ei lähtenyt Windows Phone -alustalla koskaan lentoon. Muut globaalit toimijat ovat käärineet rahat taskuihinsa.

Huomionarvoista on myös se, ettei kaikilla Android-jäteilläkään mene enää hyvin. Kännykät ovat muutamien viime vuosien aikana muuttuneet bulkkitavaroiksi, ja katteet ovat sen mukaiset.

Suomesta likimain olemattomiin kuihtuva kännykkäbisnes herättää runsaasti kysymyksiä ja jossittelua.

Nokian henkeäsalpaavien menestysvuosien aikana sen markkinaosuus nousi 40 prosentin paremmalle puolelle, mutta myös luisu oli dramaattinen.

Alan ylivoimainen ja ylimielinen ykkönen yllätettiin – ja lyötiin lopulta omien virheiden saattelemana kanveesiin.

Liitto Microsoftin kanssa vuonna 2011 taisi sinetöidä Nokian matkapuhelinbisneksen kohtalon, mutta on mahdotonta tietää, miten muiden kanssa olisi käynyt, jos Nokia olisi valinnut toisin.

Sen sijaan tappiollisen matkapuhelinyksikön myynti Microsoftille yli viidellä miljardilla eurolla oli jälkeenpäin tarkasteltuna yksi parhaista suomalaisyhtiön tekemistä kaupoista.

Uutta Nokiaa on haikailtu Suomessa kauan, ja sellaisen uskottiin jo löytyneen kaivosteollisuudesta.

Siksi oli kuin sattuman ivaa, että samana päivänä kerrottiin niin Microsoftin jättipotkuista kuin siitä, että hallitus varautuu sulkemaan Terrafamen kaivoksen Talvivaarassa. Vielä viime vuosikymmenellä kummatkin alat nähtiin Suomen talouden peruspilareina.

Tampereelta ja Espoosta vapautuu nyt ammattitaitoa, jolle toivottavasti löytyy kysyntää. Yli tuhat ict-alan osaajaa saa potkut, mutta heidän tietotaitonsa ja kokemuksensa pitää saada käyttöön.

Surkuttelemaan ei voi jäädä.

Päivän lehti

6.7.2020