Pääkirjoitukset

Mielenkiintoinen tulospalkkauudistus

Riihimäen kaupunki tekee palkkauudistuksen. Sen taustalta löytyy halu vauhdittaa kaupungin toimintamallien modernisointia.
Kaupunginjohtaja Sami Sulkon keskustelua herättänyt tulospalkkaus on vasta ensimmäinen askel Riihimäen kaupunkiorganisaation palkkauudistuksessa.

Riihimäen kaupunki aikoo rakentaa kaikkia työntekijöitään koskevan tulospalkkausjärjestelmän (HäSa 25.8).

Kaupunginjohtaja Sami Sulkon varsin vilkasta keskustelua herättänyt tulospalkkaus on siten vasta ensimmäinen askel kaupunkiorganisaation palkkauudistuksessa.

Edellä kuvailtua voi luonnehtia vähintäänkin mielenkiintoiseksi kokeiluksi. Kannustinmallien luominen koko kaupungin henkilöstölle on Suomen mittakaavassa tiettävästi ainoa laatuaan. Siksi se kiinnostaa myös Kanta-Hämeen ulkopuolella.

Uudistuksen taustalta löytyy ymmärrettävä halu vauhdittaa Riihimäen toimintamallien modernisointia ja kääntää velkainen kaupunki jälleen uuteen nousuun.

Se, miten palkkauudistus tässä onnistuu, nähdään täysimääräisesti vasta vuosien kuluttua.

On ehdottomasti hyvä asia, että tulospalkkaus koskee Riihimäellä muitakin kuin johtajia. Kaupunginhallituksesta vakuutetaan, että uudistus ulotetaan lopulta myös ruohonjuuritason tehtäviin.

Jokaisen kaupungin työntekijän täytyy myös itse tietää, millaisilla tuloksilla bonuksen voi saada.

Suoritusten ja suorituskyvyn arvioiminen oikeudenmukaisella tavalla ei ole jokaisen yksittäisen työntekijän kohdalla helppoa. Tasapuolisen tulospalkkauudistuksen rakentamisessa on haasteensa.

Julkisella puolella henkilöstön tulospalkkaus on uutta, mutta yksityispuolella arkipäivää. Kannustimilla voidaan päästä nopeammin yrityksen tavoitteisiin, mutta mitenkään ongelmattomia ne eivät ole. Suomessa muistetaan vielä hyvin esimerkiksi Fortumin, Nokian ja Finnairin bonukset.

Fortumin johtajille satoi miljoonia euroja kuin taivaasta löperöiden palkkio-ohjelmien vuoksi. Satumaista rikastumista valtionyhtiössä ei katsottu hyvällä.

Nokialla johtajat piti sitouttaa yhtiöön valtavilla summilla, mutta lopulta kävikin niin, että miljoonat tekivät asiantuntijoista taloudellisesti riippumattomia.

Finnairilla puolestaan maksettiin stay-bonuksia siitä, että johtajat eivät lähtisi firmasta. Kansan raivostui, tietenkin.

Päivän lehti

16.7.2020