Pääkirjoitukset

Mielenosoituksista vallankumous

Ukrainassa viikkoja jatkuneet väkivaltaiset mielenosoitukset saivat viikonvaihteessa yllättävän käänteen. Niistä sukeutui nopeasti vallankumous, joka pyyhkäisi vallasta maata kovin ottein johtaneen presidentin Viktor Janukovitshin. Hän pakeni Kiovasta eikä hänen olinpaikastaan ole varmaa tietoa. Valtaan paluusta hänen on enää turha uhota, sillä maanantaina Janukovitshista annettiin pidätysmääräys. Sen syykin on rankin mahdollinen, entistä presidenttiä syytetään joukkomurhasta.

Sekasortoiseen tilaan ajautunutta maata johtaa toistaiseksi väliaikainen hallitus ja tilapäisenä presidenttinä on parlamentin puhemies. Vallankumouksen pyörteissä vapautui vankilasta myös Ukrainan entinen pääministeri, karismaattinen Julia Timoshenko. Hän ei edes yrittänyt viikonvaihteessa peitellä valtapyrkimyksiään. Niillä on myös uskottavuutta, sillä Timoshenkon vankeustuomio tulkitaan laajasti poliittisen oikeudenkäynnin vääräksi tuomioksi. Pääministeriksi hän ei kuitenkaan enää halua, vaan maan presidentiksi toukokuussa järjestettävissä vaaleissa.

Ukrainan suurimmat ja päivänpolttavimmat ongelmat eivät kuitenkaan ole henkilökysymyksissä, vaan maan sisäisten olojen vakauttamisessa ja horjuvassa taloudessa. Tähän asti oppositiota on yhdistänyt yhteinen vihollinen, presidentti Viktor Janukovitsh ja hänen valtakoneistonsa. Kun ne ovat nyt pysyvästi sivussa, oppositioryhmien on kyettävä keskenään yhteistyöhön ja vietävä maa kestävän demokratian tielle.

Alun alkaen Kiovan kadut täyttyivät Eurooppa-mielisistä mielenosoittajista, jotka vastustivat maan hallituksen irtautumista EU:n kanssa solmitusta taloussopimuksesta. Luhistuneella hallinnolla on edelleen kannatusta maan itäisissä osissa, joissa hyvät suhteet Venäjään arvioidaan länsisuuntausta viisaammaksi vaihtoehdoksi.

Uusien vallanpitäjien on kyettävä yhdistämään Ukrainan erimielinen kansa, joka pahimmassa tapauksessa uhkaa jakautua kahtia, Eurooppaan suuntautuvaan länteen ja lämmintä yhteyttä Venäjään korostavaan Itä- ja Etelä-Ukrainaan.

Ukrainan hajoamisesta ovat varoittaneet myös naapurit, Venäjän presidentti Vladimir Putin ja EU:n vahva nainen, Saksan liittokansleri Angela Merkel. Heidän mielestään maan jakautuminen ei olisi kenenkään etujen mukaista.

Maahan on tarkoitus tänään muodostaa uusi, kansallista yhtenäisyyttä korostava hallitus. Jo nyt Ukrainassa on käynnistynyt väkivaltaisuuksiin ja korruptoituneeseen hallintoon syyllistyneiden etsintä, mikä enteilee oikeudenkäyntejä ja ankaria rangaistuksia. Toivottavasti tällä kertaa lähihistoriasta otetaan opiksi, eikä poliittisin oikeudenkäynnein kylvetä uuden vallankumouksen siemeniä.

Yhtä jalkaa Ukrainan valtakoneiston kanssa on rapautunut myös maan talous. Uudet vallanpitäjät eivät voi pitkän päälle turvautua Euroopan unionin talousapuun, vaan teollisuustuotanto ja ulkomaankauppa on saatava nopeasti liikkeelle. Kun vallankumouksen kitkerät savut hiljalleen hälvenevät Kiovan keskustasta, maan poliittinen ja taloudellinen jälleenrakennus voi alkaa.

Päivän lehti

3.6.2020