Pääkirjoitukset

Mielenterveyspalvelut jääneet jälkeen tarpeista

Kansalaisaloite terapiatakuusta keräsi viidessä kuukaudessa tarvittavat 50 000 allekirjoitusta, joten se pääsee eduskunnan käsittelyyn.
Huolta kannetaan erityisesti nuorten mielenterveyspalveluista. Kuva: Juhani Salo
Huolta kannetaan erityisesti nuorten mielenterveyspalveluista. Kuva: Juhani Salo

Kansalaisaloite on hyvällä asialla halutessaan nopeuttaa mielenterveyspalveluihin pääsyä. Se mielii taata psykoterapian tai muun psykososiaalisen hoidon saamisen entistä paremmin.

Mielenterveyden hoidossa on kiistatta epäkohtansa. Mielenterveyspalvelut laahaavat kysynnän perässä.

Mielenterveyden häiriöiden osuus suomalaisten sairauksista on kasvanut, mutta hoidon resurssit eivät niinkään.

Aloitteen mukaan vain puolet mielenterveyden häiriötä sairastavista saa tarvitsemaansa hoitoa. Aloite ajaa ennaltaehkäisevämpää lyhytterapiahoitoa ihmisten saataville.

Aloitteen tekijöiden mielestä Suomessa ei käytännössä ole perustason mielenterveyshoitoa. Kärjistys ei pidä täysin paikkaansa.

Perustasolle tarvitaan silti nykyistä enemmän henkilöstöä. Terapiatakuun toteuttaminen vaatisi satoja terapeutteja lisää Suomessa.

Varhainen terapiatakuu kustantaa aloitteen mukaan osapuilleen 35 miljoonaa euroa, mutta tuottaa paitsi terveyshyötyjä myös ajan oloon kokonaissäästöjä yhteiskunnalle.

Oikea-aikainen apu vähentää mielenterveyden oireiden ja häiriöiden pahenemista.

Terapiatakuun käsittelyssä eduskunnassa kuvaan astuu myös päivänpolitiikka. Oppositiossa oleva kokoomus on ottanut terapiatakuun asiakseen.

Maakunnan kansanedustajista asiaa ajavat kokoomuksen varapuheenjohtaja Sanni Grahn-Laasonen Forssasta ja Timo Heinonen Lopelta.

Kokoomuksessa on uskoa, että eduskunta hyväksyy terapiatakuun. Eduskuntavaalien alla liki kaikki puolueet puolsivat kyselyssä terapiatakuuta.

Avainroolissa ovat nyt hallituspuolueet. Hallitusohjelma ei mainitse terapiatakuuta, mutta ohjelma lupaa vahvistaa erityisesti lasten ja nuorten mielenterveyspalvelujen saatavuutta ja parantaa niiden oikea-aikaisuutta osana peruspalveluja.

Parhaillaan valmistellaan hallitusohjelman mukaisesti perusterveydenhuoltoon seitsemän päivän hoitotakuuta, joka koskee kaikkia terveysongelmia, myös psyykkisiä.

Terapiatakuualoitetta ei ole kirjattavaksi suoraan lakitekstiksi. Kansalaisaloitteen keskeisin ansio on asian nostaminen yleiseen keskusteluun.

Mainos