Pääkirjoitukset

Mikä meitä ihmisiä vaivaa?

 

Viimeisen viikon uutiset Suomesta, Ruotsista ja USA:sta saavat taas väkisin pohtimaan, mikä meitä ihmisiä oikein vaivaa.
 
Hyvinkään keväisen tragedian takaa löytyy hävitty leikkimielinen painimittelö kaverin kanssa. Leikkipaini sai murhista epäillyn toimimaan aseen kanssa.
 
Newtonin järkyttävän joukkomurhan seurauksena USA:ssa myydään nyt pikkulapsille luodinkestäviä koulureppuja enemmän kuin koskaan. Siis luodinkestäviä koulureppuja! Asevarustelu kohdistuu jo pikkulapsiin.
 
Tilastojen mukaan tänä vuonna Yhdysvalloissa on sattunut jo seitsemän joukkoampumista, joissa on kuollut 68 ihmistä ja haavoittunut 64.
 
Tiistain uutinen oli se, että Göteborgissa syntyi nuorisomellakka nettiin ladatuista kuvista ja seksiväitteistä. Ilmassa oli suoranaista lynkkausmielialaa.
 
Samaan aikaan julkistettiin tutkimustietoa: joukkosurmien taustalla on mielenterveysongelmia. Jos näin ei olisi, se vasta uutinen olisi. Mieleltään terve ihminen ei kiipeile katoille tai marssi koululle aseen kanssa.
 
Miljoonan euron kysymys kuuluukin, miksi nykyisin mielenterveysongelmat purkautuvat joukkosurmina, sivullisten teloittamisina? Mistä malli on peräisin?
 
Sosiaalinen media on yksi esitetty peruste. Silti kukaan ei tapa verkkomedian seurauksena. Massamurhaajat tosin käyttävät poikkeuksellinen runsaasti verkkoa. He jopa kertovat ennakoidusti suunnitelmistaan.
 
Hyvinkään tragedian yhteydessä hengenvaarallisesti loukkaantuneen nuoren naiskonstaapelin elämänasenne on joka tapauksessa suorastaan kadehdittava. Hän haluaa palata poliisin työhön.
 
Unelma nykyistä paremmasta ja kauniimmasta maailmasta on jakamisen arvoinen, etenkin jouluna.
 
Rauhaisaa Joulua!