Pääkirjoitukset

Millainen Sibelius-kaupunki haluamme olla?

Hämeenlinnan kaupungin elämänlaatulautakunta kokoontuu tänään seminaariin pohtimaan, kuinka se käyttää rahojaan ensi vuonna. Lautakunnan budjetti on pieni, 15,1 miljoonaa euroa. Tästä pitäisi säästää vielä 660 000 euroa.

Räikein esimerkki säästöistä on ollut klassisen musiikin alasajo.

Tilaajajohtaja Markku Rimpelä ehdotti, että kaupunki säästäisi klassisen musiikin konserteista 225 000. Summa on käytetty yhteistyöhön Sinfonia Lahden kanssa. Hänen mielestään juustohöylällä ei voi enää säästää, vaan pitää tehdä valintoja.

Sittemmin Rimpelä on muuttanut ehdotustaan. Hän esittää elämänlaatulautakunnalle, että käytettävissä olisi 150 000 euroa klassisen musiikin konserttitoimintaan.

Paljon ei ole viisastuttu viime syksystä, jolloin viimeksi taisteltiin kaupungin konserttitoiminnasta. Tuolloin kaupunginhallitus jätti konserttitoiminnan järjestämisen kaksi kertaa pöydälle heikon valmistelun vuoksi.

Avaimet asiassa ovat lautakunnalla. Nyt pitää muun muassa päättää, kuka klassisen musiikin konsertit ensi vuonna kaupungissa tuottaa. Vuosia tuottajana on ollut Sibeliuksen syntymäkaupunkisäätiö. Toinen tuottajaehdokas on Verkatehdas.

Kaupungin virkamiehet Rimpelä ja Antti Vihinen ovat olleet moneen otteeseen siirtämässä konserttitoimintaa kokonaan Verkatehtaan hoidettavaksi. Asiasta ei ole käyty laajaa keskustelua. Ilmeisesti käytäntö on, ettei keskustelua tarvita. Näin ei voi olla.

Hämeenlinna panosti vuosia Sibeliuksen juhlavuoteen, ja juhlavuonna konserttitoiminta oli monipuolisinta ja laajinta kaupungin historiassa.

Hämeenlinna on nimennyt itsensä aidoksi kulttuurikaupungiksi.

Nyt kyse ei olekaan ainoastaan ensi vuoden rahoista, vaan siitä, arvostetaanko kaupungissa tehtyä kulttuurityötä ja sen kautta tulevaa mielikuvaa Hämeenlinnasta vireänä kulttuurikaupunkina.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio (kok.) on useaan otteeseen todennut Sibeliuksen syntymäkaupunkisäätiön tehneen hyvää työtä. Sanat ovat eri asia kuin teot.

Kaupunkiin on perustettu Sibelius-brändityöryhmä, mutta samaan aikaan klassista musiikkia ajetaan vahvasti alas. Mitä on Sibelius-kaupunki ilman musiikkia?

Päivän lehti

8.8.2020