Pääkirjoitukset

Ministeri Toivakka kompuroi viestinnässään

Hyökkäys on paras puolustus.

Näin taisi ajatella ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka (kok.) tiistaina, kun opposition kansanedustaja Timo Harakka (sd.) hiillosti ministeriä verosuunnittelua varten perustetusta yhtiöstä.

Tai sitten Toivakalla kansanomaisesti ilmaistuna keitti vain yli.

Niin tai näin, eduskunnan edessä kansanedustajan leimaaminen kahteen kertaan valehtelijaksi oli paitsi huonoa käytöstä myös asiallisesti ottaen väärin.

Toivakka nimittäin myönsi torstaina, että kyseisen yhtiön hallituksen jäsenenä hän on juridisesti vastuussa verosuunnitteluyhtiön perustamisesta Belgiaan vuonna 2007.

Samalla tiistainen hyökkäys Harakkaa vastaan näyttäytyy aikaisempaa oudommassa valossa.

Ministeri Toivakka pyysi nopeasti anteeksi kansanedustaja Harakalta poikkeuksellisia ja sopimattomia sanavalintojaan, mutta vasta torstaiaamu toi television välityksellä nöyrän anteeksipyynnön myös eduskunnalle.

Se, että ministeri johtaa eduskuntaa harhaan, on monin verroin vakavampi asia kuin laillisen holding-yhtiön perustaminen Belgiaan lähes vuosikymmen sitten.

Etenkin, kun kyseisessä holding-yhtiössä ei ole Toivakan mukaan ollut liiketoimintaa.

Sen avulla ei siis ole optimoitu, minimoitu saati vältetty veroja.

Toivakka itse on vedonnut myös siihen, että käytännön päätökset perheyhtiössä teki toimitusjohtaja ja hallituksen toinen jäsen eli hänen miehensä. Tämä voi olla täysin totta.

Facebook-viestissään Toivakka vielä lisää, ettei kyseistä asiaa ole käsitelty yhtiön hallituksessa. Seikka ei kuitenkaan poista hallituksen jäsenen juridista vastuuta holding-yhtiön perustamispäätöksestä.

Mitä Toivakka-kohusta seuraa? Todennäköisesti tahattomasti harhaan johdetulle eduskunnalle riittää ehkä anteeksipyyntö ja selvitys.

Toisaalta vasemmisto-oppositiossa on varmasti haluja testata, seisovatko rötösherrajahdista aikanaan ponnistaneet perussuomalaiset kiusalliseen valoon joutuneen Toivakan takana.

Jos lopulta käy niin, että Toivakka jatkaa tehtävässään, hänen kannattaa viestinnästään tarpeeton aggressiivisuus. Lisäksi ministerin pitää jatkossa olla huomattavasti tarkempi, millaisia viestejä eduskunnalle antaa.

Päivän lehti

1.11.2020

Fingerpori

comic