Pääkirjoitukset

Ministerikierrätystä perinteisin eväin

Keskustan ministerikierrätys ei päässyt yllättämään. Puheenjohtaja Annika Saarikko ottaa valtiovarainministerinä isomman roolin ja avasi tien luottomies Antti Kurviselle.
Annika Saarikko vaihtoi ministerisalkkunsa painavampaan. Kuva: Arttu Laitala
Annika Saarikko vaihtoi ministerisalkkunsa painavampaan. Kuva: Arttu Laitala

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikon, 37, siirtyminen valtiovarainministeriksi oli tunnetusti vain ajan kysymys. Nyt konkari Matti Vanhanen sai palata urakkatöistä rivikansanedustajaksi.

Saarikon tilalle tiede- ja kulttuuriministeriksi keskusta nosti yksimielisesti puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Kurvisen, 34. Miinuksena voi pitää sitä, että keskustan ministereiden sukupuolijakauma ei palannut hallituksen alkuaikoihin, vaan jäi lukemiin 1–4

Koko hallituksessa mies-naisjakauma on tasapainossa 9–10.

Annika Saarikon poliittista pätevyyttä ei käy kieltäminen, mutta valtiovarainministeriydessä parasta on hänen kannaltaan vaikutusvallan nousu, kun puolueen puheenjohtaja kantaa hallituksen toiseksi raskainta salkkua.

Saarikon puhe kestävyyden vaalimisesta käy hyvin keskustalaiseen pirtaan. Hän tuntui antavan ensilausuntona enemmänkin puolueen puheenjohtajana. Rahaministerit eivät ole tavanneet puuttua esimerkiksi väestöpolitiikkaan.

Saarikon mukaan salkunvaihto vahvistaa sisäistä yhteistyötä hallituksessa, ainakin hän on entistä tiiviimmin yhteydessä pääministeri Sanna Mariniin (sd.). Näin hallituksen toiminta voi selkeytyä.

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen joutuu hyppäämään liikkuvaan junaan – tai ainakin junaan, joka kiihdyttää vauhtiaan ulos koronarajoituksista.

Kulttuuri- ja urheiluväki on jo valmiiksi käärmeissään epäreiluista koronatoimista. Oikeudenmukaisuuden saavuttaminen taitaa tässä tilanteessa olla hankalaa.

Veikkauksen rahanjaon pieneneminen ei savottaa helpota. Edessä on leikkauslistojen laadinta.

Teatteriharrastaja Kurviselle ei ole luvassa kuherruskuukautta vaan paremminkin tulikivenkatkuista palautetta.

Niin Saarikkoa kuin Kurvistakin voi kutsua ammattipoliitikoiksi, jotka joutuvat nyt täyttämään kertaluokkaa isommat saappaat kuin tähän asti. Suoranaista toimialaosaamista ei filosofian ja oikeustieteen maisterisihmisillä tehtäviinsä ole, jos sitä nyt voi odottaakaan.

Menot